Маргарита Вълова

Арх. Маргарита Вълова завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София през 2002 година. През 2004-2006 г. получава следдипломна квалификация в Архитектурната асоциация в Лондон (Architectural Association School of Architecture), а от 2006 г. става част от екипа на Заха Хадид. За пътя от София до Лондон, от УАСГ до Zaha Hadid Architects и за нейната роля в едно от водещите архитектурни бюра в света, на въпросите на MD отговаря арх. Маргарита Вълова:

Арх. Вълова, да започнем отначало. Вие сте възпитаничка на УАСГ, София. Кое ви мотивира да продължите образованието си извън България и как попаднахте в програмата на Архитектурната асоциация в Лондон?

През последните години на моето следване в УАСГ се интересувах сериозно от архитектурните училища в Европа и САЩ, предлагащи следдипломни програми. Силно исках да се занимавам с предизвикателната архитектура на водещите съвременни тенденции. След успешното завършване на УАСГ финансово не можех да си позволя да продължа образованието си извън България и идването ми в Лондон през 2002 година не бе директно свързано с АА. Имахме близки приятели архитекти, вече реализирани в Лондон, и след дипломирането ни естествено решение за нас (заедно с моя приятел и настоящ съпруг) бе да заминем за Лондон. Първите две години работих като архитект и визуализатор, но интересът към съвременния архитектурен дизайн винаги остана по-силен и през 2004 година кандидатствах в Architectural Association School of Asrchitecture (AASA) в Лондон, където за моя радост бях приета в следдипломната програма Design Research Laboratory (AA DRL).

Как влязохте в екипа на Заха Хадид?

AASA е едно от двете основни архитектурни училища, които „захранват” ZHA с дизайнери. Следдипломната програмата AADRL дава възможност на своите студенти да придобият широк диапазон от знания и способности, които намират директно приложение в офиса на Zaha Hadid Architects. Голяма част от отличилите се студенти продължават своята кариера за кратък или по-дълъг период в ZHA, по този начин започнах и аз. AADRL е разделена на две части – Phase 1 и Phase 2, ZHA е често смятана за Phase 3.

Какво се случи с вашето развитие като архитект за тези шест години?

За периода от вече близо 7 години успях да събера ценни за мен знания и опит по проекти от най-различен мащаб – от дизайн на обувка, ваза и маса, на инсталации и изложби, интериор на галерия и архитектурен дизайн на еднофамилни къщи, жилищни и мултифункционални комплекси, небостъргачи и градоустройствени планове. Не за подценяване е способността да се работи в екип. Архитектът сам по себе си е „велик” и идва със своето изградено „его” и уникално разбиране за дизайн. Да се сработи и организира силен екип от такива индивидуалисти, който да доведе една идея докрай, е често задача с повишена трудност, но крайният успешен резултат заслужава положените усилия.

Как е структурирана Zaha Hadid Architects?

Структурата е строго пирамидална със седем нива, започвайки от съдружник, директори, младши съдружници, главни архитекти, старши архитекти, архитекти, асистенти. ZHA наистина е уникална компания в много отношения, не само като проекти, които се раждат тук, но и като колектив. В лондонския офис в момента работят близо 350 архитекти, които имат повече от 60 различни националности. Във всяко едно студио едновременно може да се говорят 5-6 различни езика.

Как протича работата по един проект в Zaha Hadid Architects и каква е вашата роля в развитието му?

През последните 3-4 години в ZHA моята работа е специализирана с проекти от по-малък мащаб: жилищни комплекси и къщи, интериори, изложби, инсталации и продуктов дизайн. В зависимост от големината на проекта първоначалният екип може да включва от двама – водещ директор или младши съдружник и един дизайнер – до 10 човека. Начинът на работа в отделните екипи се различава, а също и в зависимост от мащаба и етапа на проекта. Най-демократичният е на първоначален идеен етап всеки един член на екипа да предложи концептуална идея/ скица за развитие на проекта. Водещият архитект след това има за задача да организира екипа да разработи и доведе проекта до края с всички необходими документи, чертежи, диаграми, перспективи, анимации, за да достави пълен пакет презентационен материал.

А самата Заха Хадид участва ли активно в практическото разработване на проектите? Случва ли се да работите директно с нея? Какво не знаем за нея като човек и творец?

Заха Хадид наистина участва активно в разработването на голяма част от проектите, особено на етап концепция и идейна фаза. За нея е важно да се срещне с целия екип на проекта – както с водещия директор/младши съдружник, така и с дизайнерите, които развиват и разработват проектите в дигиталното триизмерно пространство. През изминалата година имах възможността да работя и водя няколко проекта, по които Заха Хадид имаше директен принос. Срещите и разговорите с нея винаги са много интересни, провокиращи и продуктивни.

Какво означава за вас да работите точно в това архитектурно бюро? Това сбъдната мечта ли е?

Архитектурата на Заха Хадид винаги е представлявала силен интерес за мен. Голяма заслуга за това отделям на времето, което прекарвах в библиотеката на УАСГ. Не бих казала, че е осъзната сбъдната мечта да работя точно в това архитектурно бюро, а по-скоро да се занимавам с уникална съвременна архитектура. Идвайки в Лондон през 2002 г., реално нямах ясна представа или план как ще се развие животът ми. След завършване на AA DRL за момент дори не исках да започвам в ZHA, защото „всички” отиват там. В края на краищата не са много архитектурните бюра и компаниите, в които можеш да придобиеш знания и опит от такъв специализиран архитектурен характер.

Кои са личните качества, които трябва да притежава един млад архитект, за да постигне кариерно развитие? И има ли значение дали е българин, англичанин, французин?

още в MD 1/13

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *