Nido, новият шоурум в София, проектиран от Мирко Татарини

Създаването на първообраза на селце, което е спонтанен и утвърден пример за народна архитектура е точната идея, която вдъхновява Мирко Татарини да проектира оригиналния шоурум на Мебелни Къщи Нидо.

Нидо са един от най-големите вносители на мебели в София и цяла България и основна референция за най-добрите марки за италианския дизайн, собственост на братята Йордан и Сотир Абаджиеви.

Пространството с площ от около 500кв.м. първоначално е проектирано за автосалон. Архитектурата, от преобладаващо стъкло и метал, модерен, но и студен, безличен вкус, влиза в диалог с няколкото малки дървени къщички с типични, остри покриви.

Шоурумът е проектиран като конструкция в конструкцията. Малките къщи, обединени от мостовете и тунелите са в постоянно взаимодеиствие с по-широкия аспект на пространството. Посетителят може сам да открие, точно като в игра, връзките и множеството препратки. Преминавайки от стълба на стълба, от мост на мост, открива обособени, индивидуални ниши в самите къщички, където всяка атмосфера стимулира постепенно изместване на гледните точки. Пространството става изследване на домашно и лично, точно там, където човек търси перспективите.

Същевременно, таванът на главното помещение, покрив над покривите, тъмен и осеян със светлини, обгръща покривите като нощ на закрито, допълнително намигване към позната първичност. Окачените осветителни тела, проникващи през прозорчета в покривите на къщите напомнят на джамии и турски бани, препратка към един значителен момент в архитектурната традиция на България, някогшна част от Османската империя.

Повече за Nido тук

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *