Световни тенденции в потреблението на мебели

Изводите на CSIL относно потреблението на мебели

През изминалата година  центърът за индустриални и държавни изследвания CSIL фокусира вниманието си върху търсенето на мебели. Според направено проучване средствата, потребни за обзавеждане  в световен мащаб са на стойност почти $ 440 милиона щат. долара  по цени на производител. Резултатите показват почти двойно увеличение в сравнение с годините от последното десетилетие, което е знак, че въпреки икономическата криза търсенето на мебели се покачва всяка година. За благоприятната тенденция допринася увеличаването на инвестициите в строителството, основно в големите градове.

Макар и потребителите в страните със стабилна икономика да отделят средно по пет пъти повече средства, в сравнение с жителите на държавите с по-слаба или средно развита икономика, се забелязва растеж в покупателността на обзавеждане дори и в развиващите се страни. В резултат географията на потреблението се е променила значително, а търговските взаимоотношения в бранша на развитите икономически и стараещите да ги догонят страни значително се е увеличил.

Според Жоао Араужо, представител на Abimovel (Мебели), изследванията върху ситуацията в   Сао Пауло (основен  икономически  център в Латинска Америка и дом на над 60% от обитателите на Бразилия) е категоричен, че е налице голяма свободна ниша за чужди мебелни компании, с интерес към бразилския пазар.

Линда Tу от CNFA (Китайската национална мебелна асоциация) и колегите й правят преглед на възможностите на китайския пазар. Сред факторите, които влияят на сектора, тя споменава  пестенето на енергия и опазване на околната среда, както и ефективното използване на суровини, информация и технологии за автоматизация, така и нарастващото значение на стандартизацията. Ту допълва, че като експортно ориентирана страна е важно за Китай навлизането на “нови пазари” с бърз растеж като Индия, Бразилия, Русия и т.н.

Производителността на Германия се илюстрира от Александър Освалд от HDH (Конфедерация на германската дървообработващата и мебелната промишленост). По думите му ситуацията в страната не е била особено добра през 2013 г., което е отбелязало спад в германския оборот на мебели (-3.7%) и в броя на предприятията в сектора (-0,5%). Независимо от това, Германия остава водещ производител на мебели с над 16 милиарда оборот евро годишно. Прогнозите са износът леко да намалее, за сметка на вноса, увеличил се през 2014 г. – в рамките на ЕС (например от Полша) и от страни извън ЕС (например Китай). Освалд подчертава, че производителността варира в различните сегменти, с положителна тенденция, като това се отразява особено благодатно в сектор кухня.

Според Роберто Грамациони, представител на водещия италиански производител на кухненски мебели Scavolini,  политиката за интернационализация е ключов момент за успеха на компанията за която работи. От малка фирма с времето се превръща  в една от най-важните производствени компании в Централна Италия. Днес  разчита на 300 шоурума в целия свят, като само през 2013 г. са открити 25 от тях.

Безспорно Русия е огромен пазар. Полина Дубровина от разяснява подробности около функционирането му в сферата на мебелопроизводството и търговията с мебели. Противно на очакванията тя споменава  за намаляване на местното производство, за сметка на вноса, особено от Азия. От друга страна положителна е тенденцията в сферата на строителството, тъй като държавната комисия за строителство в Русия има задача да увеличи с 142 милиона квадратни метра жилищните площи до 2020 г., което ще се отрази благотворно на мебелната индустрия.
Днешните тенденции в Швеция, друг голям производител и износител на мебели, се обобщават от Сесилия  Аск Енгсторм от TMF (Асоциация на шведските мебелопроизводители). Популярността на страната в тази сфера се дължи и на успеха на IKEA (оборотът на компанията за 2013 г. е 27,9 милиарда евро). Интересен факт е, че в Швеция по-голямата част от производителите на мебели са разположени в един географски регион, поради близостта и достъпа да гори и вода. По думите на Аск Енгстром шведската мебелна промишленост бележи покачване  с 24% през последните десет години. Швеция е една от трите страни от Западна Европа, успели да увеличат както промишленото си производство през последното десетилетие, така и  дела му в общата продукция в ЕС. Процесът на възстановяване след кризата е  много по-бърз в Швеция, отколкото в много други страни от ЕС.

Турция е динамичен износител, както и ясно се вижда от цифрите, представени от Абдула Туглу, от Mosder (Асоциация на турските производители на мебели), с мото “Създаване на турски стил мебели”. Износът в мебелния сектор, който се изчислява на над 2 милиарда щатски долара, е главно към Ирак, Либия, Германия, Азербайджан и Франция.

САЩ е вторият по големина пазар на мебели в света, като над 65% от мебелите там са внос. Представител на САЩ  от бранша Джери Еперсън  споделя, че след разочароващата 2013 г. (+ 1,4% от растежа на вътрешния пазар), са налице положителни сигнали и “големи надежди” за 2014 г. (+ 5,8%), а и занапред. Сред основните фактори, цитирани от Еперсън са възстановяването на строителната активност, увеличаването на доходите, ролята на технологиите и възможността благодарение на тях да се вършат все повече дейности от дома (банкиране, пазаруване, забавления…), както и търсенето на комфортна добре обзаведена  домашна среда.

 

Global Trends in Furniture Consumption

By Alessandra Tracogna, CSIL Industry and Country Studies

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *