Световни тенденции в потреблението на мебели

Изводите на CSIL относно потреблението на мебели

През изминалата година  центърът за индустриални и държавни изследвания CSIL фокусира вниманието си върху търсенето на мебели. Според направено проучване средствата, потребни за обзавеждане  в световен мащаб са на стойност почти $ 440 милиона щат. долара  по цени на производител. Резултатите показват почти двойно увеличение в сравнение с годините от последното десетилетие, което е знак, че въпреки икономическата криза търсенето на мебели се покачва всяка година. За благоприятната тенденция допринася увеличаването на инвестициите в строителството, основно в големите градове.

Макар и потребителите в страните със стабилна икономика да отделят средно по пет пъти повече средства, в сравнение с жителите на държавите с по-слаба или средно развита икономика, се забелязва растеж в покупателността на обзавеждане дори и в развиващите се страни. В резултат географията на потреблението се е променила значително, а търговските взаимоотношения в бранша на развитите икономически и стараещите да ги догонят страни значително се е увеличил.

Според Жоао Араужо, представител на Abimovel (Мебели), изследванията върху ситуацията в   Сао Пауло (основен  икономически  център в Латинска Америка и дом на над 60% от обитателите на Бразилия) е категоричен, че е налице голяма свободна ниша за чужди мебелни компании, с интерес към бразилския пазар.

Линда Tу от CNFA (Китайската национална мебелна асоциация) и колегите й правят преглед на възможностите на китайския пазар. Сред факторите, които влияят на сектора, тя споменава  пестенето на енергия и опазване на околната среда, както и ефективното използване на суровини, информация и технологии за автоматизация, така и нарастващото значение на стандартизацията. Ту допълва, че като експортно ориентирана страна е важно за Китай навлизането на “нови пазари” с бърз растеж като Индия, Бразилия, Русия и т.н.

Производителността на Германия се илюстрира от Александър Освалд от HDH (Конфедерация на германската дървообработващата и мебелната промишленост). По думите му ситуацията в страната не е била особено добра през 2013 г., което е отбелязало спад в германския оборот на мебели (-3.7%) и в броя на предприятията в сектора (-0,5%). Независимо от това, Германия остава водещ производител на мебели с над 16 милиарда оборот евро годишно. Прогнозите са износът леко да намалее, за сметка на вноса, увеличил се през 2014 г. – в рамките на ЕС (например от Полша) и от страни извън ЕС (например Китай). Освалд подчертава, че производителността варира в различните сегменти, с положителна тенденция, като това се отразява особено благодатно в сектор кухня.

Според Роберто Грамациони, представител на водещия италиански производител на кухненски мебели Scavolini,  политиката за интернационализация е ключов момент за успеха на компанията за която работи. От малка фирма с времето се превръща  в една от най-важните производствени компании в Централна Италия. Днес  разчита на 300 шоурума в целия свят, като само през 2013 г. са открити 25 от тях.

Безспорно Русия е огромен пазар. Полина Дубровина от разяснява подробности около функционирането му в сферата на мебелопроизводството и търговията с мебели. Противно на очакванията тя споменава  за намаляване на местното производство, за сметка на вноса, особено от Азия. От друга страна положителна е тенденцията в сферата на строителството, тъй като държавната комисия за строителство в Русия има задача да увеличи с 142 милиона квадратни метра жилищните площи до 2020 г., което ще се отрази благотворно на мебелната индустрия.
Днешните тенденции в Швеция, друг голям производител и износител на мебели, се обобщават от Сесилия  Аск Енгсторм от TMF (Асоциация на шведските мебелопроизводители). Популярността на страната в тази сфера се дължи и на успеха на IKEA (оборотът на компанията за 2013 г. е 27,9 милиарда евро). Интересен факт е, че в Швеция по-голямата част от производителите на мебели са разположени в един географски регион, поради близостта и достъпа да гори и вода. По думите на Аск Енгстром шведската мебелна промишленост бележи покачване  с 24% през последните десет години. Швеция е една от трите страни от Западна Европа, успели да увеличат както промишленото си производство през последното десетилетие, така и  дела му в общата продукция в ЕС. Процесът на възстановяване след кризата е  много по-бърз в Швеция, отколкото в много други страни от ЕС.

Турция е динамичен износител, както и ясно се вижда от цифрите, представени от Абдула Туглу, от Mosder (Асоциация на турските производители на мебели), с мото “Създаване на турски стил мебели”. Износът в мебелния сектор, който се изчислява на над 2 милиарда щатски долара, е главно към Ирак, Либия, Германия, Азербайджан и Франция.

САЩ е вторият по големина пазар на мебели в света, като над 65% от мебелите там са внос. Представител на САЩ  от бранша Джери Еперсън  споделя, че след разочароващата 2013 г. (+ 1,4% от растежа на вътрешния пазар), са налице положителни сигнали и “големи надежди” за 2014 г. (+ 5,8%), а и занапред. Сред основните фактори, цитирани от Еперсън са възстановяването на строителната активност, увеличаването на доходите, ролята на технологиите и възможността благодарение на тях да се вършат все повече дейности от дома (банкиране, пазаруване, забавления…), както и търсенето на комфортна добре обзаведена  домашна среда.

 

Global Trends in Furniture Consumption

By Alessandra Tracogna, CSIL Industry and Country Studies

One thought on “Световни тенденции в потреблението на мебели

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *