Огледала и прозорци към момичешките спални

Да влязат в стаите на момичетата сигурно е била тинейджърската мечта на фотографите Габриеле Галимберти и Едуардо Делил. Като пораснали мъже, двамата италианци сбъдват мечтата си и влизат в спалните на жени от 5 континента между 18 и 30 години за да видят къде спят жените.

Те са открили, че спални за момичета са много повече от просто места, където те лягат вечер – те са местата, където момичетата четат, обичат, мечтаят, работят и играят.

В един свят, който все повече се оформя от глобалната стандартизация и IKEA естетиката, те виждат стаите на стандартните и ексцентричните, богатите и бедните, на майките и на сингъл момичетата, на благочестивите и невярващите, обсебените от спорта и пристрастените към пазаруване, на мъжкараните и малките момиченца, на подредените и хаотичните.

От Аржентина до Зимбабве, от едно забулена момиче в Дубай, до нудисти в Киев, от садо в Лондон, за да травестит в Бейрут, от къща в Хаити, без течаща вода или електричество към новобогаташки дворец в Китай, двамата ни водят на обиколка, която никой екскурзовод не може да ни покаже.

Подборът на обектите, заснети от тях, не се основава на външния им вид или на декора на стаите, а на желанието да покажат как те могат да бъдат различни.

Тези стаи са огледалата на историята, на личността, на културата, маниите и социалния статус на момичетата, които ги заемат, но също така са и уникални прозорци в световете на тези млади жени.

Снимки Едуардо Делил и Габриеле Галимберти

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *