Taíde House

Taíde House e резултат от реставрацията на стара селска къща, притежаваща характеристиките на типичната архитектура в Северна Португалия. В желанието си да формират изцяло нова динамична конструкция и същевременно да запазят частица от сантименталната стойност на 74-годишната сграда, дизайнерите Руи Оливейра и Васко Фернандес създават прецизно и минималистично издържан редизайн. По време на проучването си те осъзнават, че земята, върху която се намира обектът, сформира образен амфитеатър, чийто център е покривът на самата къща. Поради тази причина бялото покривно пространство се превръща в основен структурен елемент, който условно разделя екстериора на две обособени зони – за отдих и за работа. Пълното разрушаване на дървените основи и решението да се запазят единствено здравите гранитни стени от оригиналното здание съпътстват прибавянето на още 60 кв. м допълнителна площ. Входът, изместен в задната част на къщата, води до просторна дневна, в края на която се намира светла кухня – и двете прикрити зад плъзгащи се врати. Непрекъснатото пречупване на правилните плоски форми както в екстериорното, така и в интериорното пространство предизвиква геометрични оптически илюзии, които се допълват от променящите се светлина и сянка. В тази интригуваща игра за окото се включва и отвореното конзолно стълбище, отвеждащо към горното ниво, в което се поместват тераса и две спални, всяка от които с отделна баня. Санитарните помещения са облицовани с сarrara мрамор, а дървеният под е от иглолистна дървесина от скандинавски вид, избран заради своя специфичен цвят и миризма. Осветлението е внимателно и ненатрапчиво внедрено, за да се постигне пълна хармония с дизайнерската концепция.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *