Pillar Grove от Mamiya Shinichi Design Studio


Новопостроената офис сграда е разположена в предградие на японския град Нагоя, близо до метро станция, с обърната предна фасада към главна пътна артерия. Постройката е предназначена за офис на екипа на дизайнерското студио Mamiya Shinichi Design Studio, който сам избира да проектира бъдещия си офис план. Целта на проекта била да се получи свежо интериорни пространство, което ще насърчава комуникацията между обитателите и същевременно с това ще бъде само по себе си еманация на качествено и ефективно използване на дървения материал.

Конструктивният план се базирал на няколко ключови точки. Първо, трябвало да се разработи до най-малката подробност идеята за поставянето на 30 дървени колони, разпределени в интериора по такъв начин, че да не се налага създаването на множество носещи стени. И второ, дизайнерите желаели да постигнат възможно най-добра достъпност до всички интериорни нива в офиса, предлагайки избор на персонала да избира и променя многократно своя всекидневен работен кът. Екстериорът на офисното здание е с класически вид, който му придава усещане на устойчивост и трайност.

Разчупени дървени стълбища, които свързват едно вътрешно ниво с друго, парапети в различни форми, етажерки, запушващи празните ниши между дървените колони – всичко в интериора на офиса говори за необичайно и богато на идейни елементи пространство. Проектът напомня на типичния облик на постмодерната архитектура , ако за „постмодерно“ се смята онова, което се обляга както на смисъла, така и на качествено използвания обем.

Снимки: Toshiyuki Yano

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *