Дизайн с непреходна стойност – Наото Фукасава

Да създаваш дизайн на продукти означава да придаваш форма и материя на ценностите, които хората носят в себе си и споделят един с друг. Така може да се опише подхода, чрез който Наото Фукасава успява да докосне сърцето и ума на всеки един потребител. Способността му да превъплащава тези ценности в материална форма, осезаема с всички наши сетива, придава на неговия дизайн универсалност, неподвластна на времевите и географски ограничения.

Начинът, по който Фукасава се опитва да свърже потребителя с предмета на едно скрито и подсъзнателно ниво се описва с неговата тактика „Без мисъл”. Концепцията да извлича ценни напътствия от естественото поведение на хората и да ги използва при формоизграждането е получила световно признание. В свои лекции и отворени уъркшопи японският класик често се опитва да придаде тази мъдрост на своите слушатели.

Фукасава работи успешно с водещи компании от Европа, а за японските производители споделя и опита си чрез консултанстка дейност. Творческият му заряд и проницателност прескачат границите на дизайна и той се оказва ценен съветник за множество производители. Оценявайки корпоративната им стратегия, той ги насочва към подобряване на продуктите и качеството им на работа – път, по който обществото неотдавна е поело. Съветите му развиват тяхната социална отговорност и продуктово позициониране и довеждат бизнеса до устойчиви и успешни резултати.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *