Въпрос на концепция – II

Наеми или купи, подходящо място за търговски услуги, направи го по-малко и по-компактно, прибави две лъжици изключителност, чаша атрактивен и уютен интериор, шепа силно изразена индивидуалност,  постави всички това в красива градска зона и ще имаш така мечтания КОНЦЕПТУАЛЕН МАГАЗИН.
Но какво е концептуален магазин изобщо? Това е пространство, в което можеш да откриеш подбрана селекция от дизайнерски продукти, обединени от една обща търговска тема. Проблемът при такава характеристика е, че тя често е преиначена, както от търговците, така и от купувачите. В днешно време почти всеки собственик на магазин за дизайнерски продукти твърде, че неговият магазин е концептуален.
Всъщност концептуалните магазини са смесица между добър дизайн, изложбен център и абсолютно следване и изразяване на идентичността на бранда/собственика, която почти задължително бяга от общоизвестните комерсиални визии и практики. Зад успеха на концептуалните магазини по света  стои идеята не просто да се продават уникални продукти, а да се предлага уникално пазаруване – такова, което ще те накара отново и отново да се връщаш. Интериорът на тези атрактивни градски места, от пода до тавана, буквално крещи на посетителя „Виж ме, аз съм неповторим!“, предлагайки му възможност не само да купи харесания артикул, но и да преоткрие себе си чрез чуждата дизайнерска философия.
Ето някои от най-впечатляващите интериори на концептуални магазини по света.

Aria, Лондон
Магазин Aria се намира в хипнотичното пространство  на Barnsbury Hall, в лондонския квартал Айслинтън. Много от оригиналните характеристики на историческата сграда са били възстановени и в момента контрастират с модернистичните мебели и домакински продукти, които се предлагат в концептуалния магазин. В дербите на това лондонско местенце се намират изключително висококачествени дизайнерски продукти, a приятната атмосфера в кафенето на Aria определeно ще ви накара да поотложите заминаването си.
ariashop.co.uk

Parkhaus, Берлин
Parkhaus стартира като производител, наблягащ на занаятчийския стил на производство, като постепенно изгражда своя собствена естетическа идентичност. Всичко в Parkhaus е внимателно подбрано, там може да се открият както старинни дървени шкафове и осветителни тела, така и уникални екземпляри на медицински топки или ръчно тcкани одеяла.
www.parkhausberlin.de

Luola, Кордоба
„Luola“ (от  финландски „пещера“) е истинси храм на дизайна, позициониран  в оживения център на испанския град Кордоба. Разпростиращ се само на 22 кв.м, интериорът на магазина е проектиран от собствениците – архитект Хавиер Фейо и графичния дизайнер Николас Контрерас- които се възползват максимално от компактното пространство с доста ограничена от към разнообразие материална палитра. Таванът и част от стените са облечени в дървени палети, добавяйки усещане за плавност, което се явява в пълен  контраст с  боядисаните в бяло тухлени интериорни и екстериорни стени.  В Luola се продават предимно аржентийски дизайнери, което се явява чудесен начин да опознаеш страната от различен ъгъл.

FvF Apartment, Берлин
FvF Apartment е убийствено добра комбинация между редакторите на списание Freunde von Freunden и шведската мебелна компания Vitra. Апартаментът е реконструиран и обзаведен по начин, онагледяващ как „креативното, мобилно и дигитално ориентирано поколение живее“. Пространството често се превръща в средище на събития, уоркшопове, кулинарни сесии и удивителни Pop- Up  магазини, където можеш да откриеш стълкновение от дизайнерски стоки.

DESIGN SHOP, Ротердам
Собствениците на този магазин за дизайнерски стоки се вдъхновяват от работата на дизайнерите от източна Европа, затова решават да отворят магазин в Ротердам, където ще могат да продават както своите собствени изделия, така и тези на други свои колеги. Ярки цветове и стенни графични принтове, осветителни тела в пастелни цветове и голяма колекция на продукти от рециклирани материали – просто трябва го посетите!
www.en-designshop.com

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *