Въпрос на концепция

Наеми или купи, подходящо място за търговски услуги, направи го по-малко и по-компактно, прибави две лъжици изключителност, чаша атрактивен и уютен интериор, шепа силно изразена индивидуалност, постави всички това в красива градска зона и ще имаш така мечтания КОНЦЕПТУАЛЕН МАГАЗИН.
Но какво е концептуален магазин изобщо? Това е пространство, в което можеш да откриеш подбрана селекция от дизайнерски продукти, обединени от една обща търговска тема. Проблемът при такава характеристика е, че тя често е преиначена, както от търговците, така и от купувачите. В днешно време почти всеки собственик на магазин за дизайнерски продукти твърде, че неговият магазин е концептуален.
Всъщност концептуалните магазини са смесица между добър дизайн, изложбен център и абсолютно следване и изразяване на идентичността на бранда/собственика, която почти задължително бяга от общоизвестните комерсиални визии и практики. Зад успеха на концептуалните магазини по света  стои идеята не просто да се продават уникални продукти, а да се предлага уникално пазаруване – такова, което ще те накара отново и отново да се връщаш. Интериорът на тези атрактивни градски места, от пода до тавана, буквално крещи на посетителя „Виж ме, аз съм неповторим!“, предлагайки му възможност не само да купи харесания артикул, но и да преоткрие себе си чрез чуждата дизайнерска философия.
Ето някои от най-впечатляващите интериори на концептуални магазини по света.

Couleur Locale, Берлин
“Внеси света в дома си”, това е мотото на този стилен и еклектичен  концептуален магазин. В действителност в Couleur Locale се продават уникални и дори необичайни дизайнерски изделия, закалени, използвани, рециклирани, ръчно изработени от всевъзможни краища на света – абсолютна shopping палитра за мечтатели-пътешественици.

Pan After, Мелбърн
Повечето от продуктите, които Pan After предлага са абсолютно уникални изделия, събрани от Африка, Камбоджа, Индия и Мексико.  Тази мултикултурна комбинация се дължи на специфичната колаборация на собствениците и техните вече развити в собствени брандове стилове -  Манди Мунро (Tractor Home) и Фоебе Мунро (After Store).
www.afteronline.com.au

Monologue, Лондон
Интериорният дизайнер Павел Климчак отворя този концептуален магазин през септември 2014 г., обединявайки в едно всякакви вълнуващи го дизайнерски стоки, които открива по света. Страстта на дизайнера към добрия дизайн и светлината  правят просто невъзможно излизането от този магазин с празни ръце.
www.monologuelondon.com

Tas-ka, Хага
Ако се намирате в Хага, непременно трябва да посетите Tas-ka – дизайн студио за текстил, което създава уникални по рода си десени, отпечатвайки ги върху какво ли не -  мебели, възглавници, кърпи и плакати. Освен да продават своите собствени продукти, собствениците на магазин работят заедно с утвърдени марки като Hay, Marimekko, Mum и Dad Studio. www.tas-ka.nl

BLESS HOME, Берлин
Магазинът на студио BLESS (основано от Дезире Хейс и Инес Кааг) е олицетворение на типичния за бранда стил и възприятие за красота и удобство. Освен магазин, пространството е и обитаем апартамент, в който всеки вторник и петък всеки желаещ може да се отбие за по чаша чай с обитателите, да прочете книга на балкона или просто да си почине на хамака, докато избира дизайнерски находки.
www.bless-service.de


Очаквайте втора част от селекцията на MD скоро!

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *