Въпрос на концепция – III

Наеми или купи, подходящо място за търговски услуги, направи го по-малко и по-компактно, прибави две лъжици изключителност, чаша атрактивен и уютен интериор, шепа силно изразена индивидуалност,  постави всички това в красива градска зона и ще имаш така мечтания КОНЦЕПТУАЛЕН МАГАЗИН.
Но какво е концептуален магазин изобщо? Това е пространство, в което можеш да откриеш подбрана селекция от дизайнерски продукти, обединени от една обща търговска тема. Проблемът при такава характеристика е, че тя често е преиначена, както от търговците, така и от купувачите. В днешно време почти всеки собственик на магазин за дизайнерски продукти твърде, че неговият магазин е концептуален.
Всъщност концептуалните магазини са смесица между добър дизайн, изложбен център и абсолютно следване и изразяване на идентичността на бранда/собственика, която почти задължително бяга от общоизвестните комерсиални визии и практики. Зад успеха на концептуалните магазини по света  стои идеята не просто да се продават уникални продукти, а да се предлага уникално пазаруване – такова, което ще те накара отново и отново да се връщаш. Интериорът на тези атрактивни градски места, от пода до тавана, буквално крещи на посетителя „Виж ме, аз съм неповторим!“, предлагайки му възможност не само да купи харесания артикул, но и да преоткрие себе си чрез чуждата дизайнерска философия.
Ето някои от най-впечатляващите интериори на концептуални магазини по света.

TUTZE STORE, Harderwijk, Нидерландия
Tutze е концептуален магазин, фокусиран върху предлагането на отличителни продукти  на малко познати марки, като колекцията не се ограничава само до обзавеждане и аксесоари за дома. Вдъхновяващата белота на интериора е в синхрон с високото качество на дизайнерските стоки  и може би учудващо достъпните цени. Обстановката е толкова притегляща, че ти се приисква направо да заживееш в магазина за дълго…или поне, докато бялото ти омръзне. www.tutze.nl/en

C_29 / Optimist, о-в Евбея
Намиращо се в Халкида на гръцкия остров Евбея, концептуалният магазин, наречен C_29 / Optimist е първоначално проектиран с идеята да се използва като изложбена площ. След намесата на екипа от студио 314 Architecture, мястото придобива ефекта на „замъгляване на границите“ между вътрешно и външно пространство. Дворът играе ролята на плаващ куб, притиснат между две монолитни каменни стени, което допълнително драматизира перспективните усещания на посетителите.

MINT, Найтсбридж
Не далеч от музея на кралица Виктория и принц Алберт, в сърцето на Brompton Design District в Лондон, се намира Mint. Отворен още през 1998 г.  Mint много бързо набрал популярност на своеобразно пристанище на дизайнери-ентусиасти, както от Великобритания, така и от чужбина. Тайната на успеха според идеологията на Mint e в постоянното търсене на още идеи и експериментиране с нови и нови материали и техники. Това обяснява как лесно, но толкова ефектно стол на Moroso е комбиниран със стъклена лампа на далеч по неизвестния бранд Lasvit, а крехките скулптури на Пиа Вустенберт са се превърнали в причудливи мебели за сядане. www.mintshop.co.uk

Nannie Inez, Остин
Трудно откриваеми световни скандинавски марки като Hay и Kristina Dam Studio са в изобилие в този бутиков магазин, който наскоро се премести в ново, по-обширно пространство в центъра на Остин. Оригинални декоративни рисунки по стените на магазина своеобразно разделят пространството на няколко зони, всяка една от които предлагаща различни по вид дизайнерски стоки. Свежа, креативна и изненадваща на всеки ъгъл – това е обстановката в света на Нани Инез.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *