Виктор Василев

Той е от Пловдив, но завършва средното си образование в Израел. Учи в Миланския политехнически университет и Академията за изящни изкуства в Копенхаген. Живее и твори в Милано, създава собствено студио и трупа световни успехи с продуктите си за Boffi, Living Divani, Natuzzi Italia и Desalto. MD представя арх. Виктор Василев – един от най-успешните български дизайнери.

Трудно ли се стига до утвърдилите се на пазара фирми и как се работи в подобни големи екипи?

Трудно е, защото фирмите са малко, а дизайнерите стават все повече. Пазарният фактор е жесток. В Милано най-малко 4-5 школи всяка година създават нови кадри и, разбира се, всеки се старае да разработи нещо и да го лансира.

Как се изпъква в такъв случай?

Иска се късмет и желязна мотивация. Неведнъж съм срещал затворени врати и съм имал разочарования. Трябва да ти пука по-малко и да имаш желание отново и отново да опитваш. А под късмет имам предвид това, че човек може да има прекрасна идея, но моментът да е неподходящ. Може би фирмата вече има нещо подобно в своето портфолио. Никой не иска да има сто отговора на един въпрос. Преди да се обърна към Desalto с IKE, бях наясно, че те нямат подобен продукт. Няколко са елементите, които решават бъдещето на един проект. Но преди всичко трябва да имаш идея, която не е откъсната от света, а е в синхрон с него. Все пак става въпрос за индустрия, а не за модерно изкуство.

Цялото интервю четете в MD, брой 3, 2016

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *