Офисът на 2019-та

ORGATEC 2018

Все по-гостоприемни, креативни и неформални офиси

Кореспондент: Фабрицио Тодескини, агенция Едимошън, Милано-Кьолн

BuzziBracks,  дизайн Ален Жил за BUZZI SPACE
Архитектурна система, чрез която се създадават обособени пространства за работа или почивка в офиси с отворен план, които могат да се променят според нуждите. Състои се от рамки и завеси, които действат като визуални и акустични прегради.   

Следим от доста време Оrgatec – най-забележителното изложение за офиси в Европа и безспорно едно от най-влиятелните в света. Това, което видяхме тази година в Кьолн, ни убеди, че работната среда се е променила драстично. Новите тенденции наложиха възможността да работиш навсякъде и с всеки в условията на максимален комфорт.

Споделените работни пространства, събиращи хора с различни специалности, вече трябва да задоволяват различни нужди и изисквания. В общите части можеш да провеждаш неформални срещи или просто да работиш на лаптопа си, обособените тихи зони осигуряват необходимата дискретност, други стаи променят функцията си според случая. Офисите насърчават комуникацията и сътрудничеството във все по-неформален, приобщаващ стил. Персоналната работна „кутийка“ отстъпва мястото си на гъвкави офиси с дълги маси, където няма фиксирани работни места и всеки може да се движи свободно.

Soft Work, дизайн Barber & Osgerby за VITRA  
Мебел за сядане, който лесно се превръща в работно място чрез добавяне на масички, разделителни панели, зареждащи станции. Гъвкавостта му позволява да се работи индивидуално или в група.  

Ares, дизайн Сезгън Аксу (Studio Aksu/Suardi) за ADDO
Гъвкаво и елегантно бюро за мениджър с плот, който се завърта на ос около шкафовете за съхранение и може да заема различни позиции. Металните му крака са кръстосани без връзка помежду си, а самият плот може да бъде стъклен, от дървен фурнир, тапициран с кожа или лакиран.

Максималната гъвкавост и възможността за бързи трансформации в офиса не са нови тенденции, но днес вече са необходимост. И точно толкова необходимо е да работиш сред създаващи уют мебели, които сякаш са „откраднати“ от вкъщи.

Мебели с тапицирани в топли цветове елементи и много дървени части заемат мястото на традиционните метални офис столове. Те са не само по-функционални и ергономични, но и по-непретенциозни и гостоприемни. Но водещата тенденция тази година бяха акустичните решения: всевъзможни тапицирани мебели и елементи, които перфектно звукоизолират отделни зони или стаи, за да можеш да проведеш телефонен разговор или важна среща при необходимата дискретност.

Sitzbock and Landing, дизайн RSW за WILKHAHN
Нестандартни пространства, които предизвикват въображението, насърчават непринуденото общуване между колегите. Столът тип „конско седло” позволява заемането на естествени  небрежни пози, а модулната звукоизолираща стена създава гостоприемна атмосфера за разговори.

FRAMERY – 2Q
Звукоизолирана кабина за 4-6 души, която позволява да се провеждат срещи и обсъждания в спокойна обстановка. Акустичната система не позволява на шумовете от офиса и  кабината да се смесват и осигурява диксретност на разговорите.

В тази нова работна култура все по-голямо място заемат компаниите за мебели на открито и това не е учудващо: след като можеш да работиш навсякъде, защо да не излезеш навън, ако пространството е съответно обзаведено.

Така новият офис се очертава като място, в което е приятно да се намираш, по-гостоприемно, креативно, неформално, но най-вече място, в центъра на което са хората, които го използват.

Представяме новите тенденции от Orgatech 2018, въплъщаващи промяната в начина, по който работим, довели до еволюцията на съвременната работна среда.

Прочети цялата статия в брой 4/18

——–

Edimotion

Маркетингова и комуникационна агенция, специализирана в мебелния сектор и дизайна. Базирана е в Италия и предлага консултации за стратегическо позициониране на пазара или промоции, създава съдържание и предлага комуникационни решения за компании, институции, медиа шопове и организатори на изложения от цял свят.

www.edimotion.it

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *