Excuse My French!

Остават броени дни до поредното издание на най-мащабното френско мебелно изложение Maison & Objet, което ще се проведе между 18 и 22 януари 2019. За дизайнер на годината е избран Себастиан Херкнер, познат на читателите на MD, а провокативно-многозначната тема на събитието е „Извинете моя френски“ (Excuse My French). Макар с хумористична нотка, организаторите подхождат сериозно към причините за възродения интерес към Франция. “В момента наблюдаваме засилено любопитство към французите от чужбина, нещо като мания“, споделя Венсан Грегоар, главният куратор на събитието. Според него това влечение е свързано с нарастващата глобализация. „В свят, в който всичко е стандартизирано, хората търсят нещо различно.“


През 2019 г. Maison & Objet ще отпразнува и възкресението на дизайна в страната на Молиер. И какво по-добро място да се случи това от парижкия търговски панаир, посветен на дизайна, декорацията и стилния начин на живот? Форум 2019 ще обхване този феномен с подбрана селекция от продукти, които въплъщават новия галски дух. Посетителите ще имат възможност да открият нови френски марки и дизайнери, а местните жители – да получат по-добра представа как най-добре да се възползват от марката “Произведено във Франция”. Светлината на прожекторите се разпръсва в четири различни области:
- Пълен набор от характерните за Франция малки производители и фабрики (petites maisons ), които възраждат по нов начин традиционните умения в своите лимитирани колекции.
- Силната френска технологична индустрия също играе ролята си. Да не забравяме, че Париж е дом на най-големия стартъп кампус в света Station F.
- Съществува и ново космополитно поколение – nouvelle vague – на творци, които съчетават класически френски шик с влияния от други култури и традиции.
- Френската елегантност винаги се е отличавала със завидно количество дързост. Дизайнерите описват тази тенденция като Classic With A Twist. Тяхната работа е многозначна, понякога дори сюрреалистична, но със сигурност оригинална. Но пък дори и най-класическите символи на френския шик като Брижит Бардо или малката черна рокля на Коко Шанел първоначално са се смятали за шокиращи. И така – среща на M & O през януари!

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *