25 ГОДИНИ MIFF

25 години на световната дизайн сцена и все още оживена посещаемост и приятни изненади – това е Малайзийският международен мебелен панаир (MIFF).

Юбилейното издание тази година продължи 4 дни, а рекордните резултати за организатори, изложители, купувачи и посетители бяха най-чудесното доказателство, че има защо събитието да е номер 1 в мебелната индустрия в Малайзия и едно от водещите изложения в Азия. За поредна година екипът на списания MD и DMT имаше щастливата възможност да бъде VIP гост на събитието и международен представител на българските медии в бранша.

От самото си начало през 1995 г. MIFF се провежда в сърцето на малайзийската столица, Куала Лумпур. oбявен за шестия най-посещаван от туристи град в света И Най-зелената столица в Азия, Куала Лумпур е и финансов и търговски център на страната, което го превръща в перфектната локация за дизайн събитие, което има претенции за световните класации в бранша, каквото е MIFF. И наистина, още с пристигането в града човек сякаш остава с впечатлението, че „сградите са измежду зеленото“, а не „зеленото“ между сградите“. Интересен факт е, че само половината от населението в Малайзия са малайзийци. Останалите 50% от хората са с различни националности. Това заедно с отвореното любезно отношение на местните, по-голямата част от които говорят английски език свободно, правят посещението на този град още по-приятно, улеснено и най-вече го разграничават от типичната представа за отдалечената в км, лайфстайл и култура Азия.

Кейл Ел (както наричат накратко града) се простира надлъж и нашир, приобщавайки  нови и нови пространства.
В т.нар. Златен триъгълник са разположени най-мащабните бизнес сгради, търговски центрове и разбира се, може би най-голямата атракция на града – най-високите кули близнаци в света, Petronas Towers. В близост до тях е една от локациите на MIFF 2019  - гигантският Световен търговски център Путра (PWTC), който е условният символ на квартала Чоу Кит.

Там от 8 до 11 март MIFF 2019 представи продукти от общо 600 изложители от 14 страни и региони. Много от изложителите едва смогваха на засиления трафик, поръчки и разнообразието от интереси и високи изисквания на купувачите.  Само през първите два дни MIFF  2019 посрещна купувачи от 120 страни със значителен брой професионалисти, които присъстват на изложението за първи път и такива, които се връщат отново. MIFF е доказано най-голямата платформа за износ на малайзийски мебели от дървесина и офис мебели в Югоизточна Азия.

Втората и по-обширна локация на MIFF 2019 беше атрактивната сграда на Международния търговски и изложбен център Малайзия (MITEC). Разпростирайки се на 92 903.04 кв.м. площ, разпределени в общи 3 етажа, 11 изложбени зали и капацитет от 40 000 души, MITEC истинска гигантска, скулптурна, комплексна структура. Сградата е най-големият изложбен център в Югоизточна Азия. Архитектурната му форма е вдъхновена от каучуковото семе, което е основен източник на доходи за страната. Дизайн, бизнес и развитие се пресичат буквално и метафорично на територията на MITEC, което допринесе за успеха на MIFF 2019.


The second and bigger venue of MIFF 2019 was the attractive building of the Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC). A confection of glass and aluminium, the exhibition centre has 11 exhibition halls and a total gross floor area (GFA) of one million sq ft, which can accommodate 40,000 visitors at a time. MITEC is a truly gigantic, sculptural, complex structure. The building is the largest exhibition center in Southeast Asia. Its architectural form is inspired by the rubber seed, which is a major source of income for the country. Design, business and development intersect literally and metaphorically in MITEC, which contributes to the success of MIFF 2019.

Сред акцентите на изложението тази година беше обявеният за “Малайзийския мебелен град на годината“, Муар, и силното присъствие на млади малайзийски дизайнери. Изложението беше изпълнено с атрактивни предложения от малайзийски компании и още по-голямо спрямо 2018-та международно участие от Китай, Тайван, Индонезия, Южна Корея, Япония, САЩ, Нова Зеландия, Тайланд, Виетнам и за първи път доставчици от Португалия, Румъния и Шри Ланка. Редица от малайзийските брандове отчитаха по-засилен интерес от американски купувачи, отдавайки го на последните наложени данъчни норми за размяна на стоки между Китай и САЩ. Това се забелязваше осезаемо от големият брой посетители от Канада, които откриват в Малайзия ползотворна бизнеш възможност.

Заедно с продуктовото разнообразие, зад MIFF стои невероятен екип, предразполагащ всеки гостуващ да се чувства максимално удобно. Паметни са традиционните гала вечери, които организаторите подготвят в чест на участници, медии и видни политически представители и спонсори. Тази година годишнината беше причина и за още по-пищно забавление.
MIFF се организира от UBM Malaysia, член на UBM Asia, която е част от Informa PLC, водеща B2B информационна група и най-големият организатор на B2B събития в света.

Ако до преди 30 години, Малайзия се възприемаше като по-бедна, но развиваща се азиатска страна, днес тя  процъфтява във всякакво отношение. Това горещо кътче от света е сред световните азиатски производители на разнообразие от стоки, средко които е и мебелното производство. Улесненият достъп до страната (българските граждани не се нуждаят от виза) и стимулираната политика за чуждестранни инвестиции превръщат Малайзия и  в частност MIFF в притегателна сила за ползотворни бизнес възможности за професионалисти в мебелния бранш от цял свят.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *