IFFS 2019: Дизайнерски хъб в сърцето на Сингапур

След описателния ни тийзър за предстоящото издание на международното мебелно изложение в Сингапур , дойде ред да споделим и впечатленията си от събитието.
Още преди да го е посетил, екипът ни бе подготвен нещо наистина специално.  И очакванията ни напълно се оправдаха.

ГРАД ОТ ДРУГ СВЯТ
Сингапур е град-държава, която метафорично те прегръща още със стъпването на летището. Организацията на IFFS е повече от коректна от началото до края и сме убедени, че това се отнася не сам до медийните екипи, а до отношението им с всеки, желаещ да посети и разгледа изложението. Модернизацията, високото ниво на инфраструктурата в града и социалната отвореност на жителите правят впечатление на мига.  Все пак това е един от най-добре развитите градове в света и най-скъпият според последните статистики. И още много „най“, които изпъкват пряко и непряко във визията и програмата на IFFS 2019.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ
Екипът ни нямаше търпение да посети най-новата локация на изложението – Sands Expo and Convention Centre в най-емблематичната за Сингапур сграда на комплекса Marina Bay Sands. Без съмнение редица посетители на града идват само за да застанат пред внушителното тяло на сградата и да увековечат момента в снимка. Повече за сградата може да научите в  предишния ни пост или от следващия репортаж на BBC.

Разпределено на 2 нива в общо 6 зали, IFFS 2019 си остава ключът за международния портал за търговия в Азия, а с новата си локация се превръща и във високо оценен дизайн хъб в сърцето на централния бизнес район на столицата.
Това първокласно място ще запази досегашната вълна от търговци и купувачи, а и ще привлече нова международна аудитория.

Но не само това бе новото по време на изложението. Темата на тазгодишното издание беше UrbanAsia – Бъдещето на градския живот.  Каква по-навременна и съвременно звучаща тема от тази за едно от най-видните изложения в Азия(в един от най-предпочитаните градове в света). Същата Азия, в която темата за нарастващото население и дизайнът като съществена  сплав между градското настояще и бъдеще, е ежедневие от десeтилетия. За целта, IFFS 2019 работи тясно с лидерите в азиатската и световна мебелна индустрия, за да предложи дизайн решения, които ще трансформират общото „утре“ в нещо по-добро.

ГОСТОПРИЕМНИЯТ ПОДХОД КЪМ БИЗНЕСА

Сингапур е една от държавите, нареждащи се на челни места по иновации в света. Световната банка цветущо я нарича „най-лесното място за правене на бизнес“.  Историятa на Сингапур като независима държава се побира в само 50 години и въпреки това днес тя е доказал се хъб за съвременни иновации в бизнеса. Разхождайки се че в бизнеs центъра в непросредствена близост до изложението, бързо се забелязва многобройното неазиатско присъствие, което означава, че освен високи цени, градът определено предлага и нещо заслужаващо инвестицията да останеш в него. Несъмнено причините за тази действителност са много. Но една от тях е гостоприемният подход към бизнеса.
В момента Сингапур е най-развитата икономически страна в Югоизточна Азия. Ако в началото целите са били основно осигуряване на нови работни места,  повече международно присъствие и интерес,  експортно ориентирано производство, то днес този град-държава стремително се фокусира върху иновациите.

Напълно в този дух е и политиката на IFFS 2019. Организаторите не пестят усилия да осигурят по-цялостен подход към търговците-участници, като всяка година увеличават обема на предлаганите им привилегии. Тази година те ползваха допълнителни отстъпки в избрани заведения в града и  туристически атракции, което допълнително обогати посещението им,а и е подход да се подкрепя локалния пазар.

МЛАДИТЕ ЗВЕЗДИ

Говорейки си за иновации в панела Design STARS бяха показани 11 млади дизайнера от Сингапур, Източна Африка, Япония, Тайван и Виетнам заедно с техните продукти. Повечето от тях представях иновативни начини за преработка на материалите и нестандартни, но оригинални дизайнерски продукти за дома.

Паралелно посетителите можеха да разгледат и SOUL (Showcase on Urban Living) – добре курирана селекция от иновативни брандове, които се движат с крак с последните тенденции на забързаният градски живот.
Възможностите на IFFS като дизайн платформа за изява на нетрадиционни идеи за града, в ниво 2 на изложението беше проведен т.нар. Next-Gen Urban Living Showcase. Различни брандове показаха продукти, които надминават форма и функция и кореспондират директно с нуждите на съвременните граждани, техните очаквания и мечтан лайфстайл.

ДИЗАЙН И ШОУБИЗНЕС

През 2018-та Сингапур придоби и още по-голяма популярност сред разнородните обществени среди благодарение на кино-хита „Crasi Rich Asians“. Доходонoсният филмов проект беше иновация сам по себе си, тъй като това бе първият филм с изцяло азиатски каст, говорещ на английски език и продуциран от холивудско студио. И ако се се чудите какво общо има кино блокбъстъра с дизайн изложението? Отговорът е отново – добри възможности за бизнес. В зоната на IFFS lounge по време на изложението, публиката можеше да се срещне с ексклузивно със Сам и Сара – 2 от актьорските попълнения в романтичната комедия. Те посрещаха посетителите в своеобразната „търговска арт галерия“, която играеше ролята и на платформа за бизнес дискусии.

И ОЩЕ

В първата половина на март Сингапур предлага и още възможности за дизайн открития.  SINGAPLURAL е събитие съпътстващо Singapore Design Week oт 5 до 18 март. То включваше редица инсталации, лекции и дискусии. От 8 до 10 март всеки желаещ можеше да се впусне във вълнуваща обиколка на известната улица Bukit Pasoh Road, по която можеше да се открият дизайн работилници и интерактивни произведения.

Екипът ни е категоричен, че IFFS 2019, организирано от ASEAN Furniture Show (IFFS/AFS) и  NOOK Asia, е събитие, което трябва да стои с удивителна във фестивалния  календара на всеки в мебелната индустрия.
Следете информация за следващите издания на събитието на www.IFFS.com.sg

Снимки:
Личен архив MD
www.IFFS.com.sg
www.visitsingapore.com
www.singaplural.com

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *