MD meets…Марина Драгомирова

Селектирането на добрите примери в дизайна и архитектурата е основната ни задача като медия в областта. Често 120 страници 4 пъти в годината не ни стигат, за да споделим всичко онова, което смятаме, че заслужава внимание. В този детективски дух успяхме да осъществим онези срещи #ИзвънПечатенКадър“ специално за теб! В MD meets ще те срещнем с  талантливи, успяващи, любопитни и разнолики творци, които провокирахме в летен блиц , улавящ техния стил, мислене и творчески заряд.
——————————————————————————-

MD meets… МАРИНА ДРАГОМИРОВА от Studio Furthermore

Началото: курсът Design Products по време на магистърската програма на Royal College of Art в Лондон.
Срещата: многопластова между
- занаятчийската техника и индустриалната логика
- новите видове материали и културните реалности
- непрекъснато изследване на научните възможности и естествените природни процеси
- една българка, Марина Драгомирова и един англичанин, Иън Хаулит
Резултатът: през 2015 се „ражда“ Studio Furthermore

Представихме ти това творческо дуо за първи път в MD 3/16, когато ги забелязахме сред участниците на London Design Festival. Признаваме си с леко задоволство, разбирайки за българската следа в любопитното име Furthermore. Тогава те бързо привлякоха международното внимание с успешното представяне на колекцията от керамични съдове Tektites.  Тя е резултат от серия експерименти с необичаен материал – керамична пяна. Нещо подобно използва НАСА за изолация в космическите кораби, но двамата дизайнери избират да работят с париан – вид негланциран порцелан. Те импрегнират с него форми от синтетична пяна, след което ги пекат при температура  1200 градуса по Целзий. В резултат пяната изгаря напълно, а парианът се стопява и запълва празнините, оставени от нея. Така се получават съдовете Tektites, които са топли на допир, твърди и приличат на каменни, но са много леки – почти безтегловни.

За да разкаже за колекцията, нейното развитие и останалите проекти на студиото пред българска публика, открихме Марина по време на  пловдивското издание на МЕЛБА(серия дизайн събития, представящи успели родни творци и вдъхновяващите им творчески истории). Taм българката сподели как саксиите от колекцията Tektites са били забелязани от известната немска Pulpo, за която впоследствие Furthermore разработват дизайнерска серия съдове neolit.
След като дълго време дизайнерите работят с керамика,  започват да търсят друг технологичен процес,  който да отговаря на нужните изисквания за създаването на по-масивни продукти като мебели например. Целта била да скулптират отново гъбата и да получат нов материал. Така търсенето завършило с избора на алуминия и колекцията столове, масички и осветителни тела MOON ROCK.

Вдъхновението идва от луната, а получената текстура до такава степен наподобява космическа кратерна повърхност, че публиката на събитието трудно успя  да различи част от реален метероит от същинските дизайнерски продукти.  Всяка мебел има абсолютно индивидуална и неповторима шупчеста форма, което я прави още по-ценна. “Така се пренасяме може би пет или десет години в бъдещето, когато може да е възможно да се извличат материали от Луната и от други места в космоса”, допълва Хаулит. “Представяме си как дизайнерите ще започнат да работят с тези нови материали.” Експерименталният скок във възможното бъдеше на дуото предизвиква положителната реакция дори на популярната онлайн дизайн платформа dezeen.

Furthermore обогатяват своето портфолио, като представят проектите си в редица музеи, дизайн изложения и галерии в Европа.
Благодарим на Марина за искрените отговори и пожелаваме вдъхновение в космически размери!

Абонирай се за YouTube канала ни, за да откриеш с кого ще те срещнем следващия път. 

—–
Снимки: Studio Furthermore
www.studiofurthermore.com

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *