MD meets…Lyouba Assadourova

Селектирането на добрите примери в дизайна и архитектурата е основната ни задача като медия в областта. Често 120 страници 4 пъти в годината не ни стигат, за да споделим всичко онова, което смятаме, че заслужава внимание. В този детективски дух успяхме да осъществим онези срещи #ИзвънПечатенКадър“ специално за теб! В MD meets ще те срещнем с  талантливи, успяващи, любопитни и разнолики творци, които провокирахме в летен блиц , улавящ техния стил, мислене и творчески заряд.
——————————————————————————-

“Въпросът какво искате да притежавате всъщност е въпросът как искате да живеете живота си.” – Мари Кондо

Този цитат на Мари Кондо те посреща в стилния сайт на nomad.ist – българският бранд за ръчно тъкани дизайнерски килими на Люба Асадурова. Смисълът му е естествено свързан с философията на марката за устойчив и целесъобразен дизайн, извън индустриализирания консуматорски общ знаменател, което си личи както от качествата на продуктите, така и от цялостното продуктово представяне. Подобни резултати сами говорят, че зад бранда стои любопитен човек, който работи с жар и баланс в мисълта за минало, настояще и бъдеще. Затова побързахме да те срещнем с Люба в поредицата ни MD meets… Блиц отговорите на Люба бяха вдъхновяващо съдържателни, затова не посмяхме да съкратим и секунда. Убеди се >>>

ИДЕЯТА
Люба създава Nomad.ist като концептуална линия от мултифункционални предмети, направени от естествени материали, които са базирани на седемте естетически Дзен принципа, като килимите са само първият предмет от линията. Ако началото е такова, какво остава за продължението.

ФИЛОСОФИЯТА
Килимите предлагат елегантен микс между традициите в занаятчийските техники и местни култури и съвременните дизайн тенденции. Дизайнерката залага на малки серии с качествена изработка  и внимание към всеки детайл. Всеки продукт олицетворява връзката между изделието и нагласата за живот на собственика, поставяйки въпроса – кое точно превръща едно място в дом?

ИЗРАБОТКАТА
Продуктите са изработени от 100% вълна, а позитивите от този избор са много. Вълнените влакна се нагъват, а когато са плътно „пакетирани“, образуват милиони малки въздушни джобове. Тази уникална структура позволява на влагата да се абсорбира, без да се компрометира термичната ефективност. Устойчив, еластичен, податлив на обработка и поддръжка и не на последно място – безопасен материал.  А майсторските ръце на занаятчиите, взимат това материално богатство и му дават живот – чист вид дизайн, в който идея, материя, естетика и практичност са разпределени наравно  на тъкачния стан.

БЕЗ ГРАНИЦИ
“Аз не съм нито на Изток, нито на Запад, няма граници в гърдите ми.” – цитат на Руми, придружаващ модела килим “Изток” . И наистина, всеки един от 4-те модела килими носи индивидуално визуално и физическо послание, което може да бъде възприето по безгранично различен начин всеки път щом се загледаш в него, щом го докоснеш, щом стане част от твоето лично пространство, щом заживее заедно с теб.

ПЪТЯТ
Nomad.ist е посветен на изграждането на взаимоотношения, основани на честни и прозрачни бизнес практики, насочени към търсенето на високо качество материали, намаляване на потребителските отпадъци, проучване на нови перспективи и древни техники за изработка.
Навярно за мнозина тези отправни точки звучат утопично, но успехът на бранда е доказателство, че реалистичното в този идеален пакет е всъщност повече от имагинерното. И най-вече: става въпрос за продукти, които не просто радват или допълват интериора, а възпитават и насърчават за едно по-добро качество на живот. А това е изначалната същност на Дизайна изобщо.

Повече за някои от дизайнерите, които Люба споменава във видеото, виж по-долу:

Калин Асенов - kalinasenov.com/eclipse

Eny Lee Parker - enyleeparker.com

LRNCE - lrnce.com

Благодарим на Люба за отдадеността, с която се включи в инициативата ни и за невероятните отговори.

Абонирай се за YouTube канала ни, за да откриеш с кого ще те срещнем следващия път. 

—–
Снимки: Nomad.ist
www.nomad.ist

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *