Laura Gonzalez x Париж

Ресторанти, магазини, барове, хотели … Тя продължава да поставя името си на проекти във френската столица, а нашият поглед я засича за първи път чак сега. Поводът е титлата „Дизайнер на годината 2019“, която организаторите на френското изложение Maison&Objet ѝ дадоха. Засрамени от това „късно запознанство“ ти я представяме. Тя е архитектът, Лора Гонзалез.

На 37 години тя вече е добре позната с работа си дебрите на Парижките обществени интериори, белязвайки ги със своя стил на “съвременна класика”. „Пространствата трябва да имат свои собствени душа. ” казва Гонзалез, която завършва своето обучение по дизайн в Paris-Malaquais School of Architecture, прилагайки този тип мислене във всеки свой проект от началото на своята собствена компания през 2008-ма. Някои от тези пространства са били „спящи красавици“, чиито чар тя умело е пробудила – Alcazar, Hotel Christine, the Brasserie La Lorraine, докато други тя е проектирала от нулата, развихряйки напълно творческия си усет – 86 ChampsManko, Noto, магазините на Louboutin в Барселона и Амстердам и тези на Cartier в Цюрих и Лондон.

„Никога не правя същото нещо два пъти “ пояснява, говорейки за последния си парижки проект. В интериорът на ресторант La Gare например, тя включва множество референции към духа на пътешественика, вдъхновявайки се от средиземноморието.  Магазинът на Cartier на rue de la Paix напомня апартамент, подходящ за Koko Шанел, в ресторанта Lapérouse тя възстановява всички арт произведения, изделия от естествена дървесина и фрески от миналото, добавяйки от своя изразителен и романтичен дизайн маниер.

Отличително за работата на Гонзалез е специфичните комбинации от мотиви, материали, цветове и епохи. Както тя самата разкрива: „Обичам да добавям множество детайли, защото така се гарантира, че има винаги нещо интересно, независимо къде попадне погледът“. Известна е с постоянните си колаборации с някои от най-добрите майстори на Франция, включително, мраморни зидари, производители на шкафове, стъклари, специалисти по мозайка и лакиране.


В момента тя е заета с най-новият си проект, който прекрасно описва почерка ѝ и латинското чувство за разточителност, наследено от испанската ѝ  майка. Лаура реновира имение във Вексин, за да създаде това, което тя нарича „жив шоурум“. Това е място, където тя възнамерява да посреща клиенти, занаятчии, готвачи, журналисти в компанията на море от винтидж находки и нейната собствена гама от мебели, включваща дивани, осветителни тела и маси.
Това райско звучащо място ще отвори врати през ноември, а дотогава Гонсалес ни кани на една частна обиколка из Париж, в която тя е гид, а ние просто я следваме (макар и само мислено… засега).

Oт колко време живеете в Париж?

Роденa съм в Париж, а след това прекарах няколко години, живеейки в Кан, преди да се върна в столицата, за да завърша колежа Légion d’Honneur, а след това и школата Paris-Malaquais School of Architecture. Живяла съм и на левия, и на десния бряг, в момента съм в 16-и район, който е изключително удобен, тъй като офисът, детското училище и семейството ми са съвсем зад ъгъла!

Кое е мястото в Париж, от което човек наистина би усетил града според теб?

Le Quai des Grands Augustins (улицата по протежение на Сена), заради гледката, книжарниците, Lapérouse, le Voltaire, галериите…

Кое е най-културни аспириращото място в Париж?

Това е лесно – градските музеи и изложби. Наскоро ходих на изложението Nabis в Musée du Luxembourg, в което абсолютно се влюбих. Произведенията са изключително декоративни, създавайки впечатление за запълване на платното, олицетворяващо природата, нейните шарки … Беше очарователно. Ние, французите, имаме толкова късмет, че имаме достъп до този вид култура в Париж. Също така нямам търпение да отида да видя „Черния модел“ (Le Modèle Noir) в Musée d’Orsay.

Кой е ресторантът, който най-добре хваща парижкия вайб?

La Poule au Pot…  За мен това място предлага всичко, което бихте очаквали от парижка пивоварна в комбинация с изключителна кухня от главния готвач Жан-Франсоа Пиже.

Кой е кварталът, който веднага изниква в съзнанието ви, когато чуете „шопинг в Париж“?

Универсалният магазин на левия бряг, Le Bon Marché Rive Gauche.

Дайте ни някой скрит личен адрес – важно място, което посещавате.

Le Tigre Yoga  - мястото, където отивам, отделяйки малко време само „за мен“. Посещавам и няколко невероятни работилници там през уикендите.

Къде е най-доброто място за отсядане, ако човек иска да опознае града?

Relais Christine, точно в сърцето на квартала Сен Жермен. Това е малко парче рай, скрито от красиви градини.

Кое дизайнерско произведение може да се открие само в Париж?

Отидете на „пазара за бълхи“ в Saint Ouen (Marché de Saint-Ouen)- това е уникално място, където, гаранция, ще намерите някои скрити съкровища!

Посети и виж на живо проектите на Лаура по време на MAISON & OBJET 2019. Не забравяй да се насладиш и на нейните градски дизайн препоръки за още по-вдъхновяващ престой в романтичния Париж.

—–

От 1995 г. MAISON & OBJET е световно събитие за професионалисти в дизайн индустрията от цял свят. Всяко издание събира около 3000 изложители и повече от 85 000 посетители. И тази година MD ще бъде част от изложението и ще проследи актуалното от дизайна  и декора според френската селекция през септември.
Още за събитието виж на  www.maison-objet.com или просто почакай есенния брой на MD, в който ще ти разкажем от първо лице.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *