HAMEFA: Кухнята е сърцето на дома

Кухнята е сърцето и душата на дома и в това няма никакво съмнение. Интимна вечеря, забързана закуска с чаша кафе в ръка, голяма весела вечеря с приятели, уютни уикенди с чаша топъл шоколад … каквато и идея да имаме за приятно прекарване у дома е свързана с кухнята ни. В HAMEFA завършват проект за кухня почти всяка седмица.

При част от проектите екипът реновира и обновява кухнята, защото след 20-тина години тя морално и визуално остарява, a клиентите искат да ползват всички по-модерни елементи, механизми и функционалности на съвременния дизайн. В по-голяма част от случаите кухнята е част от цялостното обзавеждане на напълно нов дом, който дизайнерите създават, което позволява целият дом  да се обедини под една тема.

Какъвто и да е случаят обаче в Hamefa извървяват целия път от проектирането, през дизайна и визуализацията, до производството и монтажа заедно с клиентите си, като се стараят със съвети да ги предпазят от грешки и да им дадат възможно най-много информация, за да са удовлетворени от резултата, да се чувстват удобно в дома си и да могат да използват пълноценно всички функционални възможности. В този контекст Hamefa обобщиха някои от водещите тенденции при обзавеждането на кухнята, за да ти помогнат в избора както на мебели, така и на специалисти занапред.

Бели чисти повърхности

Дали поради желанието ни за чистота в кухнята или защото ни изглежда по-просторна, но белия цвят е много използван в кухнята и може би в 50% от случаите правим шкафове с бели вратички. Добавяне на фризове и рамки позволява да добавим уникалност на кухнята или да се придаде по винтидж усещане. Ако съчетаем белия цвят със сив студен плот или плочки, кухнята ни придобива по-изтънчен и изчистен стил. Ако я съчетаем с дъбов плот и гръб, получаваме съвсем друго излъчване – топло и уютно.

Плот от масив

Много популярни са плотовете от дъб, които се съчетават страхотно и с белотата на кухнята, като и придават повече топлина. Този тип плотове са обработени със специални лакове, за да са устойчиви на влага. Освен това плотът предполага едно приятно съчетаване и разчупване на линиите, като повторим избрания материал и финиш при вратичките на горните шкафове и при  плота на масата за хранене.

Плот от технически камък

Ако искаме да придадем по-модерен вид на кухнята или да съчетаем кухнята с индустриалния вид на останалата част от жилището ни, плота от технически камък е много добър избор. Той съчетава вида и усещането на естествените материали с повече функционалност и устойчивост. Разнообразието от цветове позволява да придадем усещането, което искаме. Много предпочитани за покритието на острови.

Метал и дърво

Съчетаването на два естествени материала позволява да подчертаем красотата и на двата. Дъбът е материал, който всеки ценител на красивите мебели би избрал за своя дом. За да не изглежда ретро обаче, може да изберем съчетание между тъмен дъб и тъмно почти черни повърхности от естествен камък и метал, което прави така, че кухнята ни изглежда много модерна и се съчетава лесно с останалите мебели в интериора. Особено изтънчено изглежда това съчетаване при трапезарните маси, където красивия дъбов плот стои на масивна метална основа.

Островът

Няма домакиня, която да не мечтае за кухня с остров. Разбира се не винаги пространството позволява такъв, но когато имаме такова задължително го включете в проекта. По-модерните решения предполагат да позиционирате мивката или котлона върху острова, което го превръща в център на кухнята. Това обаче изисква и специален вид абсорбатор. В повечето случаи островът е с бар столове, което позволява да бъде използван като допълнителна маса за закуска или място където да седнем и да общуваме с човека, който приготвя вечерята.

Допълнителни плотове

Не винаги обаче разполагаме с място за огромен остров или голям плот за приготвяне на ястия, а и колкото и да е просторна кухнята ни мястото никога не ни стига. Ето защо е важно да успеем да създадем допълнително място. За целта има механизми, които позволяват да издърпваме и прибираме плотове и маси, което създава много допълнително пространство. Задължително обсъдете с вашия дизайнер всички възможности за механизми, чекмеджета и шкафове, за да можете да направите островът например още по-функционален.

Винарна

В идеалния случай всички любители на вината си мечтаят за отделно помещение със необходимата температура за вината ни, но тъй като рядко разполагаме с такова е чудесно, когато можем да направим кът, в който да ги съхраняваме. Това автоматично предполага настроение за събиране с приятели или романтични вечери пред камината. Ето защо при първа възможност се опитваме да отделим място за нашето любимо вино или в острова или като висок шкаф, който е неразделна част от кухнята. Виноохладителите също са много предпочитани, ако можете да отделите място за позиционирането им.

Откритите полици

На пръв поглед не толкова функционални, тъй като събират прах и всички е открито и на показ. Но при подходящата подредба и избор на аксесоари придават много приятен уют и създават един по-олекотен дизайн, който не ни заваря от всички страни. А и защо да крием всички сладки чаши за кафе и захарници, които си носим от пътешествията. Стойките за чинии също е нещо, което може да си позволите, ако кухнята ви е направено от масив.

Скритите шкафове и механизми

Повечето от кухните са Г-образни или П-образни, което предполага, че има места в ъглите, които е трудно да бъдат достигнати. За щастие има много нови механизми, които позволяват пълното завъртане и изваждане на няколко повърхности. Това прави възможно усвояването на всички кътчета от кухнята. Всички изпитваме проблем със събирането на всички бурканчета със вкусно сладко, мед, зимнина и подправки. За целта можете да си осигурите висок и тесен шкаф с издърпване, който ще е неразделна визуално част от кухнята, но ще осигури възможност да съберете всичко.

Висок трапезарен шкаф

Хем се съчетава с кухнята, хем има своята самостоятелна красота и е отделен акцент в кухнята. Освен това може да приложите известна еклектика, при която този шкаф е различен по стил. Страхотно място за съхранение на по-официалния сервиз, декорация или не толкова често използвани прибори. Принципът при тези шкафове е че имат открити полици и други, които са затворени със стъклени вратички, така че ще разполагате с цялото разнообразни места за съхранение.

Стъклени вратички

Като при баба? Да, ама не. Използваме ги в толкова много от проектите ни и изглеждат супер. Съчетават лекотата на откритите полици, но скриват част от видимата повърхност, за да покажат само силуети. Освен това има вече много възможности за матиране и нюансирани стъкла, а рамката на стъклото може да се съчетае с плота или масата за хранене и така обединяваме всичко под една тема.

Вградени уреди в цяла стена от шкафове

При съвременните кухни това е повече от задължително. Интегрирането на всички уреди прави кухнята визуално завършена и позволява да се усвои максимално добре мястото и да се спазва линията на дизайна.

Скритите дръжки

Когато се облягаш на плота, не искаш да чувстваш дръжка. Ако искате да имате чиста повърхност, на чиято изчистена естествена красота да се наслаждавате, заложете на по-интегрирани издърпвания и вкопани дръжки за отваряне. Това ще придаде чистота на линиите.

Може да разгледате мебелните предложения на Hamefa спрямо актуалните стилове и тенденции за 2019-та на www.hamefa.com

——-
Снимки: Hamefa

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *