4-то издание на Dibla Design Awards

Обявяването на най-добрите проекти в областта на интериорния дизайн според ежегодните награди Dibla Design Awards 2019 все повече наближава. Това ще се случи по време на церемония, организирана от Националната платформа за интериорен дизайн „Дибла“, която ще се проведе на 21 ноември 2019 г. в Sofia Event Center.

За четвърта поредна година истинските ценители на стила и естетиката ще могат лично да присъстват на церемонията и да съпреживеят магията на най-доброто от българския интериорен дизайн заедно с най-известните и утвърдени творци в бранша. Стилната атмосфера ще бъде допълнена от професионални водещи, алтернативна джаз група и коктейл с първокласни напитки. Dibla Design Awards е и практична възможност за лесно и приятно създаване на полезни контакти и партньорства в подходяща атмосфера.

Тази година сред 16-те опитни български и чуждестранни дизайнери, архитекти и авторитетни преподаватели, членове на журито, откриваме и истински световни звезди в бранша като Карим Рашид, Федерико Делроссо, Хасегава Аой и Кристиян Дуйкарт. Всички те имат нелеката задача независимо да оценят постъпилите проекти в разделите „Жилищен интериор“ и „Обществен интериор“, отдавайки значение на общо въздействие, цялостност и оригиналност. Все по-разнообразният състав и все по-високото ниво на журито е красноречиво доказателство за непрестанно повишаващото се ниво на съревнованието Dibla Design Awards.  Несъмнено, признанието „Дизайнер на годината“ е едно от най-желаните и престижни отличия за бранша в България, откакто съществуват Националните награди за интериорен дизайн Dibla Design Awards. И тази година то ще бъде присъдено въз основа на опит, професионализъм и успешно популяризиране на българския дизайн на международна сцена.

Срещаме се със Симона Стоянова, „двигателят“ на „Дибла“, която ни сподели детайли около конкурса.

Този ноември предстои 4-тото издание на Dibla Design Awards. Очаквахте ли такъв успех, когато се роди идеята за конкурса?

Когато се роди идеята за националното съревнование за интериорен дизайн Dibla Design Awards, бяхме сигурни, че гилдията в България има нужда от сцена за изява от нивото и мащаба на съревнованието. Dibla Design Awards е от изключително значение – дава възможност за изява на родния дизайн пред широката общественост и допринася за повишаването на авторитета на професията. От друга страна, съревнованието зарежда проектантите с допълнителен творчески стимул и ги мотивира да предложат на потребителя най-доброто, на което са способни. Истински щастливи сме, че успехът на Dibla Design Awards надмина очакванията ни и сме горди от равнището, което показваме. Участието на световни авторитети като Карим Рашид, Федерико Делроссо и други в състава на журито е най-красноречивото доказателство за авторитета на съревнованието.

Промени ли се концепцията на конкурса през изминалите години? И ако да – кои са корените и посоките на промяна?

Dibla Design Awards първоначално започна с участието на идейни проекти, но след като видяхме на колко високо ниво са те, още след първото издание на конкурса без колебание променихме регламента и започнаха да се приемат само изпълнени проекти. С всяка изминала година участниците в показват все по-голямо развитие и все по-добро качество на работа. А ние се стремим да правим малки, но градивни промени, както във всяка друга наша инициатива –надграждаме формата, вземайки предвид моментните нужди на бранша и пазара.

Самият Карим Рашид ще журира  български интериорни проекти! Разкажете ни за контакта с него – как се привлича интересът към български дизайн и конкурс на специалист от неговия ранг в бранша?

След като запознахме Карим Рашид с историята и развитието на Dibla Design Awards, с участвалите и наградените проекти, както и с дейностите на „Дибла“ като цяло, той остана силно заинтригуван и с ентусиазъм прие да участва в международното жури на съревнованието. Dibla Design Awards ни даде възможност да привлечем авторитети от цял свят в състава на журито на конкурса, които са и наши посланици извън България. Отзивите им са крайно положителни както за участващите проекти, така и за нивото на Церемонията по награждаването.

Тази година Националната платформа за интериорен и продуктов дизайн „Дибла“ може да се похвали и с друго предхождащо конкурса събитие – „Дибла Семинар“. Какво ви провокира да се насочите към подобна инициатива? Разкажете малко повече за подбора на международните лектори.

Подбора направихме с много внимание и отговорност, защото искахме да доведем едни от най-известните имена в бранша в световен мащаб. Наша основна цел е да осигурим условия за успешен обмен на опит между проектантите в страната и авторитети на световно ниво. От самото създаване на „Дибла“ беше наша мечта да организираме събитие като „Дибла Семинар“. Спокойно мога да кажа, че вече сме достигнали нивото, на което да си позволим да предложим такова събитие на аудиторията в България. „Дибла Семинар“ се роди по естествен път като единствения липсващ елемент в спектъра от инициативи, които ежегодно организираме. От екипа на „Дибла“ вярваме, че такова начинание е истински полезно за всеки проектант в страната, който иска да се възползва от опита, споделен от петима лектори на световно ниво. Събитието е абсолютен прецедент за страната ни.

Кои, според Вас, са трите най-важни фактора за успешното организиране на мащабно събитие като Dibla Design Awards?

Професионализъм, отдаденост на каузата и фактът, че подобно събитие има почва у нас и е приемано с ентусиазъм и интерес от публиката в България.

Забелязвате ли развитие на конкурсните програми в България? А какво е бъдещето на конкурсите за дизайн в световен мащаб, според Вас?

Именно фактът, че години наред не сме виждали развитие в конкурсите в сферата на интериорния браш, наложи създаването на Dibla Design Awards. С всяко изминало издание виждаме огромно развитие във формата, затова и се опитваме да популяризираме Dibla Design Awards на световно ниво и да привличаме доказани авторитети като Карим Рашид, Федерико Делроссо, Хасегава Аой в състава на журито. В световен мащаб виждам устойчиво развитие в конкурсните програми, екипът на „Дибла“ отблизо следи голяма част от световните модели, черпи опит от тях и филтрира най-интересните подходи и принципи. Неслучайно хората, докоснали се до магията на Dibla Design Awards, го определят като съревнование на световно ниво. Определено съществуването на конкурсни програми носи много предимства за бранша, тъй като дават шанс на проектантите да се отличат и докажат в конкурентна среда.

Официалните церемонии по връчването на наградите по традиция са ефектни и запомнящи се. Бихте ли дали малък тийзър на читателите ни какво да очакват по време на предстоящото събитие през ноември?

На първо място всички присъстващи на Церемонията, която ще се проведе на 21 ноември 2019 г. в Sofia Event Center, ще могат лично да разберат кой ще е Дизайнер на годината за 2019 – най-очакваната и престижна титла в бранша на интериорните дизайнери. Освен това, тази година проектите, които участват в отделните категории на конкурсната програма, са на много по-високо ниво от което и да е друго издание и определено заслужават вниманието и времето на ценителите на естетиката. Всеки, който има интерес, може да закупи билет за Dibla Design Awards и да си подари едно уникално преживяване за сетивата. Церемонията предоставя и отлична възможност за създаването на полезни контакти и партньорства. Както винаги, като отговорни домакини, сме се погрижили за приятното прекарване на гостите – джаз група, първокласни напитки и храна в уютна и стилна атмосфера.

 

 

 

Като един от членовете на журито ще отговоря лично за себе си, защото при 16-членно международно жури всеки един е извървял собствен път на развитие в различна област и съответно има собствено мнение и подход. За мен е важно един проект да показва характер и оригинален дизайн, а не просто сглобяване на различни компоненти, които вече съществуват. При гласуването си съм отдавала внимание и значение на проекти, които показват авторски елементи, професионализъм и практично разпределение на пространството за потребителя.

—–

Както всяка година, всички проекти, достигнали до етап журиране в Dibla Design Awards 2019, ще бъдат публикувани на сайта на съревнованието dibla-awards.com и на страниците на Албума на Церемонията, който по традиция попада в ръцете на всички над 650 специални гости на церемонията – представители на българския делови елит и водещи медии, потенциални партньори, клиенти и инвеститори. Най-добрите проекти ще бъдат поместени в Годишния каталог „Най-доброто от интериорния дизайн за 2019“.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *