МD meets… Simona Groshevska

Топла усмивка, балансиран нисък тембър, кратки и уверени отговори… Така протича блиц разговорът ни с инж. диз. Симона Грошевска от българското студио за интериорен и продуктов дизайн SiDesign пред камера.

Записът спира и всичко се трансформира във въодушевен разказ за нейното лично вдъхновение, карбонът, и колко я е впечатлила последната бамбуково-карбонна инсталация на японския архитект, Кенго Кума на London Design Festival. Ръцете ѝ ръкомахат, очите изпреварват думите и иначе краткият блиц „се разпъва“ зад кадър в любопитен разговор за пагубното количество пластмаса в ежедневието ни, за удивителните свойства и приложения на карбона, с който тя твори, за добрите фестивални примери, за предстоящите предизвикателства в далечни страни и най-вече за нейните продукти.  Именно с тях Симона се включва в програмата на предстоящото 1-во издание на BOLD DESIGN WEEK (още за събитието ТУК).

МD MEETS… Simona Groshevska


Представихме ти я за първи път покрай успехa ѝ на изложението INDEX, част от “Middle East Design and Hospitality Week 2019”, което се проведе през септември. То е част от събитията VENTURA PROJECTS, провеждани в горещи дизайнерски точки като Милано, Дубай, Ню Йорк, Берлин, Лондон и др., със специален фокус върху съвременния европейски дизайн. За нея събитията са истински пример за добре организиран дизайн фестивал, от който българската действителност се нуждае. Включва се в BOLD DESIGN WEEK, защото харесва концепцията им, а пък ние се радваме на възможността да разгледаме помощната маса Loop (изработена от метал и прорязана основа от орехова дървесина и мрамор), масичката Help Me(състояща се от мраморна основа, масивна букова дървесина и метален плот) и купата за плодове Hats off(от инокс и карбон) на живо от 25 ноември до 1 декември в BOLD SHOWROOM.

Нейното лично „дизайн началото“, Симона определя като странно.  Вече знаейки историята, бихме добавили, че освен „странно“, може би „всеобхватно“ е още по-подходящо описание. През 2005 г. заминава да учи „Културна медиация и комуникация“ в Париж. Следва нелек  период на обучение и пребиваване във френската столица или както тя го нарича – „ един път, който трябваше да се извърви“, за да осъзнае, че всъщност рекламата не е нейната страст, а дизайнът. Връща се в България с хъс за нови знания и сфери на развитие записва не в един, а в два университета паралелно (Лесотехническият – „Инженерен дизайн“ и Софийският  - „Педагогика с френски език“).  Натовареното ежедневие я мотивира още повече. Преоткрива дизайнът като средство, с което може да въздейства на хората в положителна насока, като се запалва и по арт терапията.  Симона ни изненадва и с още разностранни умения – от 16 годишна се занимава професионално с фотография, което се оказва изключително ценно за проектантската дейност по-късно.  Или както тя през смях заявява

„Всички нереализирани художници стигат до фотографията“

Сякаш ПР-ът, дизайнът, педагогиката и фотографията не са ѝ  достатъчни, та решава да запише и „Психодрама„. От година и половина йогата става важна част от живота ѝ и по своеобразен начин и помага да обедини и балансира ангажиментите си.  Така се раждат продуктите, с които с удоволствие участва на BOLD DESIGN WEEK.


През 2013-та има шанса да се включи в мебелното изложение в  Милано със серия светещи мебели Farfalle, което само по себе си е завиден български успех. Но със свенлива усмивка допълва, че адски много и се иска да проектира „нещо по-голямо, като павилион и дори сграда, нещо по-предизвикателно.“ Истината е, че Симона вече има реализирана фасада на сграда и интериор на обществена сграда в София.
Заредени от творческия ѝ размах бързаме да я попитаме кое я мотивира да продължава да се развива в дизайнерския бранш, тук, в България, а тя отговаря:

„Мнението, че всеки може да го направи – това ме дразни най-много тук. А същевременно наемат интериорен дизайнер и започват да му казват какво и как да направи. Безсмислено!“

Но въпреки всичко завършва позитивно с мисълта, че дизайнът в България има накъде да се развива и обогатява с още много неопознати ниши.

Присъедини се към Симона и BDW на 25 ноември в BOLD Showroom.
Цялата програма можеш да разгледаш на www.boldshowroom.com/bold-design-week

—-
Следи MD за още актуални новини и блиц интервюта във FACEBOOK, INSTAGRAM и YOUTUBE.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *