МD meets…Desislava Yordanova

Официалното начало на българския бранд за дизайнерски осветителни тела IKIGAI е преди 2 години, когато неговият основател, Десислава Йорданова, напуска работата си в сферата на недвижимите имоти и започва да прави това, което истински обича. Или с други думи, осъществява идеалът на всяка артистична натура –  да преоткриеш хобито си в свое призвание.

Днес те срещаме с нея в блиц рубриката ни “MD meets…”, докато сме на гости на BOLD SHOWROOM. Защо точно с нея? Защо точно там? Защото Деси е един от младите български артисти в програмата на BOLD DESIGN WEEK, който нямаме търпение да започне на 25 НОЕМВРИ с вълнуващо ОТКРИВАНЕ.
Виж цялата програма от дискусии, лекции, творци и събития на www.boldshowroom.com/bold-design-week

A междувременно се наслади на блиц провокацията ни с Деси.

Връщайки лентата малко по-назад, стартът на IKIGAI е всъщност още преди около 10 години, когато приятел на Деси ѝ показва как се правят оригами. Удивлява се от онова, което може да се направи с лист хартия, освен просто да се запълни с цвят и форми. Започва да се интересува и от други хартиени техники като киригами, квилинг, хартиени 3D модели, диорами. И искрата се запалва – креативното начало на едно ново професионално занимание е дадено!

„Най-голямото предизвикателство е да направиш първата крачка, след това втората и третата, вярвайки че това, което обичаш да правиш те води по правилния път.“

Творческата ѝ философия предопределя и избраното име на бранда. Думата ikigai е с японски произход. Съставена е от iki (生き) – живея и kai (甲斐) – причина. Точният превод е труден, тъй като интерпретациите варират. Но за Деси ikigai e

„нещото, в което се изразяват твоята страст, мисия, призвание и професия.“

Олицетворение на тази мисъл е начинът, по който тя с внимателна отдаденост изважда една от лампите си от кутията, за да ни я покаже на живо, начинът по който ни поглежда удовлетворено, когато ѝ споделяме, че ни харесва и тонът на гласа ѝ, приветствайки ни да я вземем и усетим колко е лека в действителност.

Основният материал в осветителните тела IKIGAI е хартия, която вече е използвана. Именно това е и една от мисиите на бранда – да придаде нов живот на нещо използвано.  Хартията се събира, разгражда и чрез допълнителни съставки моделира във формата на паста, наподобяваща глина. След това се полага върху предварително изградена конструкция (скелет) и след напълно изсъхване се преминава към ръчно боядисване и лакиране. Тъй като всичко се извършва на ръка, този процес отнема 7-12 дни в зависимост от размера на осветителното тяло.  Всяка от лампите IKIGAI се прави по поръчка, специално за бъдещия си собственик и дом.

Към момента вниманието на Деси е насочено към създаването на осветителни тела, но си оставя вратичката отворена за нови творчески хоризонти, изпълнени с позитивизъм, че

„в България има поле за изява и признание на дизайнери и творци.“

За да се убедиш в това, те приветстваме да видиш продуктите на Деси и ще цяла върволица от млади дизайнери по време на BOLD DESIGN WEEK oт 25 ноември до 1 декември.
—-
Следи MD за още актуални новини и блиц интервюта във FACEBOOKINSTAGRAM и YOUTUBE.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *