МD meets…Iliana Stoilova/ Atelier TRION

“Ще бъде цел за всички.”

Казва го толкова уверено, че наистина те мотивира да повярваш в едно по-добро бъдеще, в което се работи с биоразградими материали и продуктите са създадени с мисъл за природата, и където хората живеят, пазейки планетата. Ако ти звучи хипер утопично, ти предлагаме да се срещнеш с Илияна Стоилова по-отблизо в поредния епизод на “MD meets…” и след това да се запиташ отново.

За първи път срещнах Илияна на студентски дизайн уоркшоп, в който бяхме разпределени в различни отбори. Подобни работилници са добър тест за концентрацията и уменията на участниците. Времето все не стига, налага се експериментиране с цел по-ефектно и синтезирано представяне за сметка изпипания до детайл проект. Сред масовото изнервено лутане и сценично притеснение от наближаващите презентации, една стройна русокоса фигура се открояваше. С какво? С тази нестихваща широка усмивка и бликаща енергия от цялото ѝ тяло, която надделяваше над притеснението, забързаната ситуация и студентските съмнения. Не помня продукта, който нейният отбор представиха, но нея не забравих.

Малко след това чух за ТРИОН – дизайн ателието, което стартира с ентусиазма на „ТРИ“ момичета, решени да създават дизайн с функция и послание. Фокус на работата им още от самото начало е изработката на продукти от рециклирани материали. Или както Илияна пояснява:

„Използваме up-cycling дизайна, като инструмент за оползотворяване на огромните количество отпадъци, които масовото производството генерира.“

Тази философия толкова добре се връзваше с нейната натура, която бях запомнила, че нямаше грам изненада, нито че е замесена в появата на ТРИОН, нито от избраната дизайн концепция. Възможността да се вдъхне нов живот на материали и вещи, превърнали се в отпадък за хората, е онова, което вдъхновява екипа и им дава възможност да дадат положителен пример. Техните продукти не само изпълняват дадена функция, но и мотивират хората да бъдат по-креативни и да ограничат консуматорските си навици. И всичко това чрез изкуството и дизайна, които се преплитат в техните проекти.

Хората обичат да работят с ръцете си и ТРИОН използват този факт продуктивно. Периодично организират работилници за деца и възрастни, където всеки научава да прилага различни техники на работа спрямо продукта, който се изработва.

„По този начин представяме на хората колко труд, внимание и доза сръчност е необходимо за това да изработиш нещо ръчно и каква стойност всъщност притежава.“

А на самата Илияна ѝ се твори и експериментира с биоразградими, иновативни и устойчиви материали. В момента продължава работата си по кошчета за разделно събиране на отпадъци за деца и възрасти – за дома и обществени пространства.

„Виждам, че липсва подход към подрастващите, а дори и към възрастните по повод разделното събиране, а това е изключително важна стъпка за правилната обработка на материалите в по-нататъшната им обработка и продължаване на жизнения им цикъл. Опазването на околната среда е водещо в моята работа и линията, по която искам да продължа да работя и за напред.“

Природосъобразната нишка се открива в абсолютно всяко нейно занимание – от дизайна до професионалния уиндсърф. Именно водните спортове, които практикува са основна причина за свободния ѝ дух и надежда за промяна.

„Дават ми едно безгранично спокойствие, което позволява на вдъхновението да нахлува в съзнанието ми като цунами. Природата е най-големия вдъхновител, които имам в живота си и именно практикуването на сърф във всичките му форми изгражда голяма концентрация, последователност и спокойствие да експериментирам. При сърфа постоянно падаш и се изправяш, нещо не се получава, коригираш, тестваш, учиш се, експериментираш и най-накрая се получава. Точно както когато създаваш продукти или си в творчески процес.“

Дори в спортната си дейност Илияна не изоставя идеите с добра кауза. През 2018-та заедно с партньора си, Йоан Колев, поставиха начало на предизвикателството WIND2WIN. Основната цел на двамата уиндсърфисти беше да осъществят скоростно преминаване по море от най-северната до най-южната точка на българското Черноморие, и така да насочат общественото внимание към проблемите със замърсяването на водите ни.

Препоръчваме ти да гледаш и документалния филм за приключението им – Море на вятъра/WIND2WIN.

А междувременно какво„повелява вятъра“ за дизайна на бъдещето според Илияна, можеш да чуеш в блиц срещата ни, чиито повод е участието на ТРИОН в първото издание на BOLD DESIGN WEEK. Изложбата продължава до 1-ви декември, затова побързай и „яхни дизайнерския вятър“ с ТРИОН и останалите млади творци!

Последвай ТРИОН във < Facebook>

Научи повече за BDW на www.boldshowroom.com/bold-design-week

—-

Следи MD за още актуални новини и блиц интервюта във FACEBOOKINSTAGRAM и YOUTUBE.

Текст: Антоанета Костова
Снимки: Ателие ТРИОН, WIND2WIN

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *