MIFF 2020 наближава!

“Ако успехът на MIFF 2019 е някаква индикация за бъдещето, MIFF 2020 г. със сигурност ще бъде най-голямото и най-доброто шоу досега.” – обещават организаторите на едно от най-мащабните събития за мебелната индустрия в Югоизточна Азия - Малайзийският международен панаир на мебелите (MIFF). Предстоящото издание ще се проведе от 6 до 9 март. Все още имаш време да планираш пътуването си и да посетиш изложението през пролетта.

MIFF наскоро спечели „Малайзийската награда за иконични събития“ за успехът си в създаването на изключително ценно събитие за бранша, както в национален, така и в регионален мащаб, измервано от икономически принос и цялостно въздействие. MIFF също беше признат за своите постижения  в иновативнoто си планиране и изпълнение, както и в маркетинга, продажбите и брандирането, така и в работата със заинтересовани страни и управление на клиентските услуги. Новината бе обявена дори на електронен билборд на известния Times Square в Ню Йорк Сити в края на 2029-та. Генералният мениджър на MIFF г-жа Karen Goi сподели:

„Чест е MIFF да бъде признат за “гласа” на бизнеса в Малайзия. През годините работихме усилено за издигането на MIFF и Малайзия като глобален център и  изграждането на силни връзки с мебелната индустрия в страната и по целия свят. Тази престижна награда е почит към нашите търговски партньори и ценени клиенти за тяхното  доверие”.

MIFF предоставя чудесна платформа за работа с купувачи от 140 страни, което не би било възможно иначе. До голяма степен страната е изградила репутация на доверен световен производител на мебели, с качествени продукти за всички видове мебели благодарение на стабилните позиции и развитие на изложението. Новината за наградата на MIFF e в подкрепа и на друга възможност за Малайзийската мебелна индустрия:  търговската война между САЩ и Китай. Докато купувачите търсят алтернативни източници, мнозина се обръщат към Малайзия. В Азия страната е третият по големина производител на мебели зад Китай и Виетнам. Към април 2019 г., износът на малайзийски мебели нарасна с 9.16% до стойност от 990 милиона щатски долара в сравнение със същото време миналата година. Най-добре представилите се продукти на MIFF 2019 бяха седалки с дървени рамки (ръст от 24.1%); мебели от метал (16,9%); спални от масив (14,8%); други мебели от дървесина (8.6%); и кухненски мебели (6,8%).

Като най-голям вносител, американският пазар заяви парче от износът на Малайзия, като поръчките от САЩ на дребно са нараснали с 20,8%. Междувременно износът за Канада е нараснал с 25,7%. Според Малайзийската корпорация за развитие на външната търговия (MATRADE), това разширение сигнализира  възможно отклонение при внос от американски купувачи, които може да прехвърлят поръчките си до страни от Югоизточна Азия.  Всъщност увеличението на купувачите от САЩ беше ясно изявенo на MIFF 2019  с 53%  спрямо предходната година.

Организаторите следват и определят тенденциите в региона и в световен план като например как индустрията се променя спрямо изискванията и очакванията на най-активните купуващи в момента и в бъдеще – т.нар. милениуми. Според Pew Research Center, в момента милениумите са най-голямата работната сила в САЩ ( 35%). В Малайзия процентът е дори по-висок – те съставят 50% от работната сила, според ResearchGate.  Това ги превръща в жизненоважни за бизнеса, а компаниите инвестират все повече в това да рaзбират  тази група потребители, за да отговорят на техните очаквания за продукти и опит.

Милениумите са уникална възрастова група. Те са изложени на постоянен поток от информация, чрез Интернет, социални мрежи, инфлуенсъри и т.н. за разлика от предишното поколение X и т.нар. Baby Boomers, които са имали ограничен достъп. Това оформя характера им, правейки ги по-жизнени, открити, отворени за нови неща и идеи и принадлежност към джаджи и технологии. От друга страна,  повечето производители на мебели в Малайзия принадлежат към поколение X и са склонни да бъдат по-консервативни и все още не са готови да  поемат по пътя към тях. Производителите трябва да са иновативни, ориентирани към свежи продукти, комбиниращи  забавление, лесна работа, вградени технологии.

По отношение на това поколение от дизайнери,  техните умения трябва да са наравно с международните стандарти. Мнозинството от хилядолетните дизайнери в наши дни са преминали през качествено образование и притежават критично мислене и  умения, но им липсва опит в реалния  производствен процес . Например, може да съумеят да рисуват красиво, но не наистина да разбират материала. Това препятствие може да се преодолее чрез работа с производители.  Признавайки решаващата роля на милениумите в определянето на бъдещето на пазара на мебели, MIFF излезе с различни инициативи за подкрепа и развитие на  дизайнерите, действащи като платформа за тях да покажат своите проекти и да се представят на индустрията.

От 2010 г. е MIFF организира ежегодното състезание Furniture Design Competition (FDC), подкрепяйки младите таланти на Малайзия. През 2018 организаторите дадоха начало и на съпътстващата изложба Millennials @ Design (MAD), действаща като постоянна витрина на младите малайзийци дизайнери.  През 2020 г. MAD ще се проведе в по-голям мащаб с участието на предишни победители във FDC, някои от които вече продават своя дизайн на пазара.

Регистрацията за посетители ще бъде отворена до 15 февруари. Повече подробности за условията ТУК.

Друга тренди тема, на която MIFF ще обърне внимание е нарастващата тенденция на споделено живеене или т.нар. co-living

С нарастващото градско население по света, споделеното живеене е все по-популярно особено сред милениумите. Този вид съжителство е новият отговор на кризата в градските жилища, тъй като осигурява достъпни съвременни домове за граждани, които търсят места, насърчаващи чувството за общност, както и разбира се добри условия.

Според проучване на Statista  хората в Азиатско-Тихоокеанския регион са най-склонни да споделят собствените си жилища и да получават същата услуга от други. Възходът на споделената икономика води до нов начин на живот и въздействието върху пазара на недвижими имоти. MIFF и брандът Hmlet подготвят специално представяне на обзавеждане, произведено от водещи малайзийски компании и подходящо за споделени жилищни пространства. Базираният в Сингапур Hmlet е най-бързо развиващият се бранд за предлагане на подобни жилища в Азиатско-Тихоокеанския регион със 100 места в Австралия, Хонконг, Япония и Сингапур. Създаден през 2016 г., той предлага жилищни пространства, проектирани по поръчка и изключително популярни сред младото поколение.

„Радваме се да си партнираме с Hmlet за тази уникална инициатива да внесем нов поглед и бизнес идеи. Когато става дума за помещения за съвместно живеене, изборът на обзавеждане може да бъде много предизвикателен. Мебелите трябва да отговарят на вкусовете на група от хора, трябва да са функционални, но стилни, да спестяват място и да излъчват уют. Такива продукти водят до растеж на пазара и могат да бъдат намерени тук, сред изложителите на MIFF. ” споделя г-жа Karen Goi, генерален мениджър на изложението.

Не пропускай да посетиш сайта на MIFF, в който организаторите са се постарали да дадат подробна информация за всичко актуално около предстоящото събитие и плануването на бизнес посещението ти.
https://2020.miff.com.my/

По традиция и тази година MD е почетен гост на изложението, за да отрази на живо най-интересните моменти от търговското изложение. 
Очаквай ревю от събитието в сайта и ни следвай в FACEBOOK и INSTAGRAM за live новини.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *