Дизайн “хавата” в HAVA

Витрината с дървената дограма на едно малко магазинче в Капана, кварталът на творческите индустрии в Пловдив, ни изкуши да надникнем зад нея, да поставим MD сред останалите добре подбрани дизайнерски продукти на стелажите му и определено да се запознаем със създателите му. Е, и трите ни желания се изпълниха.
От миналата година MD може да се открие и в HAVA, стилният магазин на Аделина и Вълкан за внимателно селектирани произведения на изящните и приложните изкуства. Днес те каним да им погостуваме заедно в интимната и уютна атмосфера на тяхното местенце, за да си поговорим за Началото, за начинът, по който подбират продуктите/авторите си, за дизайна “made in BG” и изобщо за удоволствието и трудностите да имаш и развиваш свой магазин в тази пазарна ниша.

Кои са лицата (екипът) „зад витрината“? Какво ви събра и мотивира?

Зад витрината ще откриете Аделина и Вълкан, заедно или поотделно. Намерихме се през далечната 2003 г. на курс по рисуване. Впоследствие учихме в един курс “Плакат и визуална комуникация” в НХА, работим вече повече от 15 години в студиото ни за графичен дизайн и живеем заедно през цялото това време. Мотивират ни желанието да създаваме; да се сблъскваме със самите себе си и да се вадим принудително от зоната на самодоволната консуматорска летаргия; любовта към приключенията и ужасът от скуката.

Разкажете ни за началото – как се появи идеята за HAVA?

Идеята зрее от много време, но се оформи, както често става, след като забравиш и се откъснеш за известно време от проблема – по време на лятна ваканция. Мястото си е наше и пустееше от години, защото все не оставаше време за него. До този момент прекарвахме безкрайни часове пред компютрите си. По време на въпросната ваканция усетихме, че имаме нужда да намерим нов начин за изява, да приложим уменията си по различен начин. Искахме това да не е просто търговски обект, а място, което да култивира добрия вкус, да ни свърже с нови хора със сходни ценности и интереси. И да си доставим лично удоволствие.

Как подбирате продуктите /авторите, които да представите в магазина? Имате ли специални критерии?

Основният ни критерий е изразен най-точно в тази мисъл на Екзюпери: “Съвършенството е достигнато не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне.”.  Стремим се продуктите, които представяме, да са съвършени в своята простота.  Да те карат да мечтаеш за нови преживявания и да усещаш духа на човека, който ги е създал с ръцете си. Да превръщат ежедневните действия в необикновени ритуали. Внимаваме всичко да е свързано с мястото, сякаш е живяло там и е създадено за него. Проучваме предварително как ще изглежда не само само по себе си, но и заедно с другите творения. Стараем се да не допускаме компромиси поради лично отношение и винаги решаваме заедно. Надяваме се скоро по рафтовете да има и повече наши неща.

Защо „HAVA“? Разкрийте ни тайната зад името?

Търсехме дума от местния жаргон, която да пасне най-добре на нашето усещане за квартала. Иначе думата идва от турски и значи време, състояние, атмосфера – надяваме се приятна. Хареса ни също, че е кратко, благозвучно и съдържа нашите инициали.

Кв. „Капана“ търсена локация ли беше и какво ви привлече в мястото?

Локацията е била потърсена и открита от дядото на Вълкан преди около 100 години. Ние сме продължението, което се наслаждава на избора. Решителен се оказа моментът, в който Общината реши да направи улицата пешеходна и изведнъж от любимо място за паркиране в квартала сега е любимо място за разходка и избягване на навалицата на Главната улица.

Опишете ни вашите клиенти? Какви хора са ви таргет? Някоя любопитна случка с клиент?

Нашите клиенти са усмихнати, общителни, но деликатни. Съзерцателни и търпеливи, но критични. Хора, с вкус към живота. Истински човеци. Няма ограничения по възраст, пол, произход. Те са нашата цел, но и ние тяхната, защото именно те имат смелостта да влязат в магазина. Поради необичайния си вид, той смущава част от преминаващите и те гледат само срамежливо/учудено през витрината. Често се случва да чукат на вратата и да ни питат дали е удобно да влязат. Надяваме се с времето подобни места да станат по-скоро обичайни за града и това излишно притеснение да отпадне.

Най-приятното посещение беше на трима господа. Влязоха и казаха съвсем честно “Ние сме от най-ужасните клиенти, нищо няма да купуваме, искаме само да гледаме, защото страшно ни харесва мястото. Трябва да обмислите продажба на билети за вход.”. Постояха и наблюдаваха с такова блаженство рафтовете и цялата обстановка, че осребриха посещението си с най-високата отплата – признанието.

А от колекцията забавни изявления: “Здравейте, това шивашко ателие ли е?” /основата на бюрото, на което работим, е от шивашка машина Singer/ и “Може ли да ме научите да работя на компютър?”.

Какъв тип дизайнерски продукти предимно привличат погледа днес? Откроявате ли някакви тенденции?

Функционални. Неща, които не само да се гледат, но и да се употребяват и поддържат с удоволствие.

Има ли магазини за дизайнерски продукти (и не само) по света и у нас, чиито визия и бизнес подход са ви за пример?

Не бихме могли да посочим конкретно място. Това, което най-много ни е харесвало винаги при пътуванията, са малките скрити магазинчета и работилници, необичайни и чаровни, които не приличат на никое друго място, защото някой е вложил от себе си и в най-малкия детайл. Изработил го е сам, защото това, което иска, не се предлага никъде, освен в собствения му ум. Не сме почитатели на тезата “всичко вече е измислено”. Може и да е, но самият акт си струва да се упражнява постоянно.

Какви са вашите впечатленията за развитието на продуктовия дизайн в България?

Трудно, но се развива в положителна посока. При нас има безброй потвърждения за това. Често се случва клиентите ни /местни и чуждестранни/ да не могат да повярват, че това са продукти, създадени в България. Надяваме се след време да не изглежда толкова невероятно.

Каква беше визията ви в обзавеждането и аранжирането на магазина?

Нашият напълно дилетантски подход в сферата на интериорния дизайн се срещна  някъде по средата с професионализма на архитект Чавдар Порязов от Студио 8½ , решаващ за крайния резултат бе безценният ръчен труд на дърворезбаря Антон Камбарев. Общата цел бе да запазим духа на старата къща и да добавим по-модерни материали и изчистени форми, без те да влизат в противоречие с него. Въпреки малките размери, да има свободно пространство. Да може посетителите да съзерцават спокойно и продължително, без умора. Проблем, с които сме се сблъсквали в ролята на клиенти.

Любопитно ни е – вдъхновявате ли се от / следите ли други печатни издания за дизайн – български или чужди?

Разбира се. Освен интересно съдържание, за нас те са важни и по отношение на дизайн и полиграфски решения. Като графични дизайнери трябва да сме в крак с тенденциите и винаги е обогатяващо да видим работата на изключително талантливите колеги, които ги оформят.

Коя е най-хубавата страна в това да имаш свой магазин?

Много са! Винаги имаш страхотен подарък за планирани или неочаквани поводи. Имаме прекрасна пешеходна улица, на която играем федербал и се виждаме с приятели, дори празнуваме рождени дни. Запознахме се с невероятни хора – автори и клиенти. Намираме отдавна забравени приятели, които идват да видят магазина, без да подозират чий е, и пада едно подскачане и прегръщане…

Тази година MD навършва 15 години. Емоционално готови сме за ретроспекции и ще се радваме да се видим през вашите очи.

MD е необходимо явление на българския пазар, с устойчиво присъствие, което дава възможност не само да се запознаем със значимите постижения в сферата на дизайна по света, но и с български такива, в контекста на тази силна международна конкуренция. Благодарим за възможността да имаме ценен гост като MD при нас и се надяваме да посрещнем още много издания!

Каним те сърдечно да посетиш HAVA, докато се разкарваш из Капана дори само за вдъхновение и удоволствие. Чудесно място за творци, създадено от творци – не можеш да го пропуснеш!
Открий още за селекцията им на www.hava.bg или ги последвай във Facebook и Instagram.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *