Време за четене: Одо Фиораванти

Един от съвременните успешни дизайнери на Италия, Одо Фиораванти (Odo Fioravanti), получава дипломата си по индустриален дизайн от Politecnico Di Milano. След 2003 г. работи основно в сферата на промишлените изделия и изготвя проекти за Foscarini, COOP, Normann Copenhagen, Segis, Pedrali, Toshiba, Casamania, Olivetti и др. Награждаван многократно за иновативните си продукти, той участва и в множество изложения и непрекъснато търси вдъхновение и в преподавателската си и журналистическа кариера. Философията на дизайна на Фиораванти e основана върху красотата на формата и вниманието към детайла, които правят изделията функционални, желани и демократични.

След всички тези години в бранша, кой според вас е най-добрия подход към дизайна? Можете ли да опишете работния си процес?

Вярвам, че най-добрия подход е да се обмисли проекта от всички страни на по-дълбоко ниво. Моят метод е обратен на съществуващите такива – аз не приемам нищо за даденост. Всеки път се опитвам да достигна до нова идея и да й придам нова форма. Когато все още идеите ми са „сухи”, но все пак ясни, правя няколко скици за да се фокусирам върху формата и след това неколократно се връщам от листа на компютъра, от 3D модела до скиците, за да достигна до най-добрия дизайн. Това е и моментът, когато се опитвам да измисля историята зад идеята, която да разкажа на клиентите си. Да прехвърлиш една идея от своя ум до този на другия човек, винаги е най-трудната задача, особено, когато искаш да запазиш първоначалната магия..

Освен с продуктов дизайн, занимавате ли се с други активности в същата сфера? Можете ли да опишете някоя от тях?

Аз често пиша и освен това преподавам в два университета в Милано (Politecnico di Milano и Domus Academy), което играе важна роля в работата ми, защото ми помага да определя по-лесно философията си като дизайнер. Да обясняваш работата си на другите, например, те кара да проявиш разбиране за себе си, нещата които правиш и които мислиш на по-дълбоко ниво. То е като пътешествие на ума, в което си припомняш какво си правил в миналото и се опитваш да откриеш общи точки между преживяванията, общ смисъл или насоки. Преподаването, освен това, е един прекрасен начин да остана близко до младите хора, което ме държи в течение какво се случва в съвременното общество. То е като да гледаш през фантастичен прозорец към една истински забързана улица.


Какви качества трябва да притежава един истински добър продукт?

Бих казъл честност. Дълги години пазарът беше отрупан с продукти, свързани с погрешни послания, като триизмерни лъжи. Главната идея беше да се прави дизайн, който прави продуктите скъпи, нефункционални, странни и многоцветни. Това бяха щетите, които маркетингът нанесе на дизайна, но кризата от своя страна, върна обратно идеята за дизайна като дисциплина, която ражда интелигентни продукти, красиви, достъпни за всички и възможно най-евтини за производство. Това се корени в идеята за „честността” на дизайна – истинска лоялност към крайния потребител.

А един добър дизайнер?

На първо място страст, трябва да има истинска страст към дизайна. В повечето случаи дизайнерите са хората, които трябва да убедят другите, че една идея си заслужава да се реализира и това усилие трябва да бъде основано на силно лично убеждение и твърда воля. Освен това е изключително важно дизайнерите да бъдат търпеливи, защото работата по един продукт в голямата си част е и чакане на нещата да се случат и в този смисъл не трябва да се губи интерес и ентусиазъм. Много голяма част от работата е да очакваш отговор от компанията да вземе решение, да изготви прототип или калъп, да пусне продуктите на пазара или от друга страна просто да очакваш да видиш дали продуктите ти се продават добре. Моята техника е да се посвещавам на следващия проект, така че чакането да не се изразява в просто седене на стол, а по-скоро да се впускам в ново приключение между другото..

Кое е това, което запалва искрата ви?

Мисля, че непрекъснато търся Красотата, с главна буква! Това е, което ме кара да се чувствам щастлив и удовлетворен. Красотата е единственото послание, към което съм наистина заинтересован и в същото време изобщо не се нуждае от обяснение. Непрекъснато използвам формите като език, чрез който красотата да вдъхнови хората. Затова предпочитам серийните изделия пред лимитираните серии – достигат до много повече хора. Красотата е моята задвижваща сила и съм обсебен от нея.

Коя сфера на съвременния живот според вас трябва да бъде проектирана по-добре?

Мисля, че транспортът все още се проектира по старите методи. Да преместваме телата си от едно място на друго ще бъде един от основните проблеми в бъдещето и вече дори можем да наблюдаваме промените в тази насока, но разбира се новостите са все още пред нас.

Как според вас ще изглежда бъдещето? Как ще се промени и дизайна?

Дъщеря ми, само на две години, току що счупи стъклената ми топка, така че вече не мога да виждам в бъдещето. Може би го направи, за да ми напомни, че тя е бъдещето, а аз съм просто минало.

—–

Интервю на Мая Иванова, публикувано в брой 3/14

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *