Марва Грифин – Дизайнът е в моята ДНК

Марва Грифин – основател и несменяем организатор на Salone Satellite, ментор на стотици млади дизайнери от цял свят

Интервю Цветана Шипкова

Тя е едно от най-влиятелните имена в света на дизайна, създателка на уникалната платформа за лансиране на млади дизайнери Salone Satellite, която не отстъпва първенството в тази област от самото си основаване през 1998 година до днес. Марва Грифин е лицето на изложението вече 21 години, а много от известните днес дизайнери са й благодарни за подкрепата в началото на кариерата си. Родена във Венецуела, тя идва в Италия като студентка и малко по-късно започва работа при Пиеро Амброджо Буснели, основателя на C&B Italia – една от емблематичните италиански дизайнерски фирми, която после се превръща в B&B Italia. Работата й е истински университет по дизайн – пътува много, общува с легенди на италианския дизайн като Марио Белини, Тобиа Скарпа, Ренцо Пиано. После става журналист и, разбира се, пише за дизайн в различни международни издания. Така естествено стига до работата за Cosmit – организацията, която организира Миланския салон на мебелите, където голямата й ерудиция и добри контакти с всички действащи лица в сферата на дизайна – автори, производители, медии – постепенно я водят до делото на живота й – Salone Satellite. 21 години по-късно Марва Грифин е фигура от световна величина, носител на най-голямото италианско отличие в областта на дизайна – Compasso d’Oro и на златния медал на любимия си град Милано – Ambrogino d’Oro.

MD: Когато бяхте дете, каква искахте да станете?

Марва Грифин: Мечтаех да работя в списание и това се случи, при това точно в списанието, което си купувах с джобните си пари, когато бях на 10 години!

MD: А как се зароди интересът Ви към дизайна?

М.Г.: Много просто – дизайнът е в моята ДНК. Влечението към красивите неща, които са също и функционални.

MD: Как се роди идеята за Salone Satellite?

М.Г.: В края на 90-те години за младите дизайнери в началото на тяхната кариера беше много трудно да установят контакт с производителите на мебели. Някои успяваха да наемат изложбена площ в галерия или малко местенце някъде в Милано, за да участват в събитията в града – т. нар. Fuorisalone. Трябваше да похарчат куп пари без никаква гаранция, че ще се срещнат и ще установят контакт с производители, журналисти или други интересни хора. Така рано или късно те разбираха, че единственият им шанс е да са част от Салона, където производителите биха могли да видят техните проекти и прототипи. През ноември 1997 година Манлио Армелини – генералният директор на COSMIT (организацията, която стои зад Салона), ме помоли да създам събитие, което да помогне на младите и талантливи дизайнери, започващи кариерата си, да се запознаят лично с тези, които идват на Салона на мебелите – производителите, международната специализирана преса, хилядите посетители. Така още със създаването си Salone Satellite се превърна в несравнима обсерватория на международното младежко творчество. От онзи момент до сега над 10 000 млади дизайнери и 300 училища и университети за дизайн от цял свят са се срещнали през април на тази значима сцена.

MD: Много големи имена от международната дизайн общност са тръгнали от Salone Satellite. За кои от тях си спомняте най-добре?

М.Г.: Много са, наистина много млади хора започнаха кариерата си от Salone Satellite, веднага след като се бяха дипломирали, и днес са известни по цял свят дизайнери: Сатиендра Паркхале от Индия, Оки Сато от Япония, Big Game от Швейцария, Диего Гранди от Италия, Себастиан Херкнер от Германия, Xuberance Studio от Китай, Патрик Жуен от Франция, Хари Коскинен от Финландия, Ксавие Луст от Белгия и още, и още. С много от тях се виждаме и до днес, те споделят успехите си с мен, а аз съм щастлива за тях.

MD: Днес навсякъде по света се организират изложби на млади дизайнери, но Salone Satellite си остава специално място. Какво прави събитието в Милано толкова важно?

М.Г.: Това е събитие на Салона в Милано, най-голямото мебелно изложение в света, но все пак мисля, че трябва да питате самите дизайнери. За наша изненада формулата на събитието беше изкопирана от няколко добре известни търговски изложения по света, които канят за участие млади дизайнери и им обещават злато. Salone Satellite обаче си остава най-търсеното събитие заради връзката си с италианските производители на мебели и осветителни тела, които имат за цел да работят с дизайнери от цял свят.

MD: От какво според Вас се нуждаят младите дизайнери днес?

М.Г.: Мисля, че младите хора, които се ориентират към такава кариера, трябва преди всичко да си изберат много добро училище и университет, за да започнат да изучават дизайн, и после да продължат, изразявайки своята креативност.

MD: Миналата година за пръв път имаше български участници в Salone Satellite. Какво е впечатлението Ви от техния дизайн?

М.Г.: Да, дизайнерската група „Черга” участва в Salone Satellite през 2017 г. и показа интересни продукти в различни стилове, но обединени от общи цели.

MD: Как се променя дизайнът през последните години?

М.Г. : Промени се и продължава да се променя. Да напомня, че все пак дизайнът е най-старата индустрия в света.

MD: А как се промениха дизайнерите, които участват в Salone Satellite?

М.Г.: Качеството на показаните работи стана много по-добро. Дизайнерите са жадни за познание. Навлизат нови материали. Някои се възползват от цифровите технологии, други са много фокусирани върху ръчния труд. Всички следят пулса на времето и са актуални – и всички са толкова добре подготвени! Много от тях са организирани като малки фирми, а и изпипването на продуктите е впечатляващо. Разбира се, дизайнерите не могат да продават нищо на панаира, но имаме сътрудничество с големия милански универсален магазин La Rinascente, откъдето поръчват най-добрите им продукти и ги продават до Коледа.

MD: Вие сте журналист – в нашата професия няма „бивш”, освен това от години ръководите връзките на Салона с международната преса. Какво е най-голямото клише, което чувате за дизайна?

М.Г.: Вероятно, че всичко е дизайн. Този етикет се лепи напоследък на всичко във всички области, но дизайнът не бива да се обезценява. Той трябва да служи на специфичната си цел. Той е търсене на ред, съчетано с добри идеи.

—-

Интервюто е публикувано в брой 2/18.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *